20 juni - Tot Compiège gefietst vandaag.

Gisterenavond op tijd onder de wol er was overigens niet veel op en rond de camping te beleven zelfs de campingbaas heb ik niet gezien of gesproken. Vlak bij mij stond een mam en vrouw uit Son en Breugel en wij hadden gezamenlijk georganiseerd dat de pizza boer uit de directe omgeving 3 pizza’s bracht en die dan ook goed smaakte met een fles Rode Bordeaux erbij.

De camping op zich was maar nauwelijks een voldoende waardig zodat het douchen maar ook het doen van de was geen feest was met andere woorden het was improviseren en roeien met de riemen die je had.

Hoe bevalt het fietsen “alleen”, gisteren heb ik aangegeven hier vandaag op in te gaan. Over het algemeen is het een geweldig avontuur die iedere dag weer verrassingen brengt. Positieve door steeds weer verrast te worden door de omgeving het klimaat maar ook de mensen die vrijwel allemaal begrijpen waarmee ik bezig ben en dan ook hun oprechte bewondering kenbaar maken en op allerlei gebied hun diensten aanbieden wat heel stimulerend werkt. Het is iedere dag ook weer afwachten waar en hoe slaap ik vannacht, en dat geeft ook een heel bijzonder gevoel temeer omdat ik, in tegenstelling tot vele andere mensen, mijzelf geen moment druk maak en stop als ik het zat ben en pas daarna kijken wat te doen.

Opmerkelijk is dat het in Spanje dikwijls Hostals of Auberges waren en in Frankrijk campings of zoals nu een refugio. Als ik tijdens het fietsen een fietser tegenkom zijn het in 99% van de gevallen Nederlanders waarmee ik altijd een gesprekje aanga. Ik geef dat aan door opvallend mijn voet uit het clicksysteem te halen en dan stoppen ze altijd. Overigens vandaag ben ik alleen een Engelsman van ongeveer 70 jaar oud tegengekomen met minimale bepakking, hij was voor de derde dag onderweg en had er al 560 km opzitten, over extreem gesproken. Zo kwam ik eergisteren een man van rond de 60 uit Eemnes tegen die gemiddeld 200 km per dag fietste op zijn carbon fiets met alleen een dragertje aan zijn zadelpen gemonteerd hij ging via Santiago naar Malaga en binnen een bepaalde tijd omdat hij het vliegticket voor de terug reis ook al bij zich had. Maar ook ben ik er een tegengekomen met een elektrische fiets die maximaal 50 km per dag maakte en dan halverwege zijn accu’s nog eens op moest laden ik schat zijn (over)gewicht op 110 kg.of hij het haalt ik heb er een zwaar hoofd in.

Een andere opvallende fietser richting Santiago was een man op klompen, ook deze geef ik weinig kans om het te halen want het echte klimwerk begint pas in Spanje. Een man uit Steenwijk met gewone kleding was een andere opvallende figuur met een gekopieerde routebeschrijving van begin jaren negentig maar die gaat het ongetwijfeld redden. Gemiddeld kom ik 5 à 6 mensen per dag tegen behalve dan vandaag. Pas dinsdag verwacht ik de eerste fietsers weer tegen te komen omdat deze in het weekend vertrokken zijn vanuit Nederland. Dus morgen verwacht ik er wederom weinig tegen te komen. Wat wel plezierig is in vergelijking tot de eerste maand is: dat je af en toe even je eigen moedertaal kunt spreken en natuurlijk dat je kunt vertellen over de tocht welke je er al op hebt zitten op de reacties krijg je iedere keer weer moraal (wielerterm). Wat tegen valt de laatste dagen is de enorme tegenwind en daarbij is het behoorlijk koud zeker voor de tijd van het jaar.

Op dit moment bevindt ik mij in een ongelofelijke mooie refugio in Compiègne waar ik als enigste ben met alle luxe die men zich maar wensen kan. Nadat ik mij gemeld had bij het plaatselijke toeristen bureau kreeg ik de code voor het openen van de deur welke onder de kerk bevind. Een geweldig mooi en propere refugio met alles erop en eraan van magnetron tot een moderne keuken met 11 bedden. Mijn fiets heb ik binnen gezet (langs mijn bed), de was gedaan, en al het overige wat nat klam of vochtig was heb ik uitgehangen en de verwarming hoog gezet zodat ik morgen met schone droge spullen kan vertrekken.

Ik heb een fles Bordeaux gekocht en zo meteen ga ik het een en ander klaarmaken uit mijn voorraad ingrediënten zodat ik morgen er weer vol tegen kan voor de laatste 500 km.

Dagafstand 95,46 km
Gem.snelheid 16,07 km/uur
Max. snelheid 45,16 km/uur
Daghoogte 656 meter

2 reacties op 20 juni – Tot Compiège gefietst vandaag.

 • sander hupkes

  Hallo Johannesopdefiets
  We hebben elkaar ontmoet op 15 juni. Ik werkte bij de hoogovens in mijn vorige leven. De man met de elektrische fiets en het gewicht van ruim 100kg, waar jij het over hebt heeft het gered. Hij was mijn kamergenoot in Santiago. Ik arriveerde daar op 5 juli en hij was daar al een dag of wat. Had wat tochten maken betrof nog grote plannen.

 • Bernhard Groen

  Hallo Johannes
  Ben
  jij de man met het gebroken fiets frame wat mijn tocht aangaat ik was onderweg naar Malaga maar niet om direkt terug te vliegen maar om vakantie met mijn familie te vieren ik fiets dit jaar voor de vijfde keer via Santiago naar Malaga,heerlijk vier weken niets aan je hoofd.
  mvg Bernhard.