25 juni – De laatste nacht in Vessem

De tocht van het smokkeldorp Baarle-Nassau naar Vessem was eeen korte en ging overwegend door de bossen van Alphen, Hilvarenbeek en Middelbeers onder het genot van een lekker zonnetje.

Voordat ik aanging bij de Pelgrimshoeve achter de kerk had ik midden in Vessem nog wat boodschappen gedaan waaronder een fles wijn voor vanavond om de laatste avond toch waardig en vooral voldaan af te sluiten.

Broeder Fons die normaal hier de scepter zwaait is op vakantie en door zijn vervangers ben ik begripvol en op een geweldige opgevangen met begrip voor een pelgrim. Fijn is dat omdat ook zij al enkele malen een camino gedaan hadden en dus wisten wat de gevoelens zijn na zo`n lange tocht.

Met Gerard, de gastheer, heb ik fijn kunnen praten achter in de tuin van broeder Fons hoofdzakelijk over wat zo`n onderneming inhoud, maar ook de verrijking van deze moeilijk onder woorden te brengen ervaring dat camino ofwel het onderweg zijn.

Niet dat ik er tegen op zie maar de dag van morgen benauwd mij wel een beetje en heb moeite met het idee om vanaf morgen weer het normale leven op te pakken. Niet meer iedere dag verder, niet meer mijn tentje opzetten, niet meer mijn eigen potje koken, niet meer afwachten waar slaap ik vanavond, niet meer mede pelgrims tegenkomen die allemaal (zonder uitzondering) een praatje aangaan en ook niet meer uren fietsen zonder iemand tegen te komen. Maar wel tv, wel krant, wel dezelfde mensen treffen en wel zeker zijn van een slaapplek.

Op voorhand verheug ik mij wel op het weerzien van mijn dierbare met name Annie, Janet en Dennis, Karenze en Han, Puk en Jannes, Inge en Patrick en Pien. En natuurlijk de rest van de familie en overige bekende die mij op afstand (en toch dichtbij) gesteund hebben zeker op de momenten dat ik het letterlijk en figuurlijk zwaar had.

Het alleen zijn heb ik als een grote positieve levenservaring beleeft en heeft mij niet allen conditioneel gesterkt maar ook geestelijk ben ik verrijkt. Ik heb in ieder geval de overtuiging dat zo`n onderneming voor zeer veel mensen een goede therapie zou zijn om de zin en onzin des levens eens voor zichzelf op een rijtje te zetten.

Morgen dus de laatste etappe Vessem – Bakel. Om 9 uur rijdt ik aan en denk rond half twaalf in Bakel te zijn om daar elkaar weer te ontmoeten na twee maanden ploeteren op mijn koga, met een grote bagage positieve fijne en dankbare herinneringen aan een prachtige tocht te beeindigen.

Dagafstand 41,70 km
Gem.snelheid 19,42 km/uur
Max.snelheid 28,47 km/uur
Daghoogte 36 meter

9 reacties op 25 juni – De laatste nacht in Vessem

 • Maria van der Heijden

  Heb al een aantal pogingen gedaan om je verhalen te lezen, maar helaas.
  Maar eindelijk is er weer wat te lezen. Ben je ondertussen ook al thuis gekomen vandaag.
  Geniet maar lekker na. Het was een hele ervaring die je nog lang zal bijblijven.
  Zal ongetwijfeld je verhalen nog wel eens horen.
  Een hele prestatie.
  Welkom weer in Bakel.

 • Maria van der Heijden

  Ik bedoel je komt morgen pas thuis, heb me in de datum vergist.
  Welkom morgen dus in Bakel.

 • hugo manders

  Johannes alias Hans ik wens jou als eerste op deze dag proficiat namens ons clubje de bolle bolle akker met het doorzettings vermogen op deze mooie maar denk ik zware tocht.
  Ik zelf heb genoten van de toch weer mooie en ook spannende verhalen die jij hebt gestuurd.
  Bij deze proficiat.

  hugo manders

 • pietkempenaar

  Hallo Johannes,

  Wat een tocht joh, geweldige prestatie’s heb je geleverd. Ik sta paf van de snelheid die je tentoon heeft verspreid. Een man met pre pensioen?, het leven gaat nu beginnen. Met zo reis als ervaring, zal je merken wat is het leven toch mooi. Geniet met Annie en de kinderen en kleinkinderen maar heerlijk van je thuiskomst. nogmaals geweldige prestatie. vrgr Piet en Janny.

 • peter

  welkom in terug in bakel prima prestatie johannes doe het je (nog) niet na.
  zie hoop ik gauw weer eens.
  groetjes marco P.

 • Elly en Gerard

  Proficiat johannes, je hebt je tocht helmaal volbracht!!!!!! We hebben jou met veel plezier gevolgd en genoten van je verslagen onderweg. Wat je allemaal meegemaakt hebt is geweldig en het verwerken ervan komt nu pas, maar dit kan niemand je meer afnemen. Een prachtige tocht, die je jouw leven lang bij zal blijven
  Nogmaals proficiat en neem er maar een flinke borrel op, die heb je dubbel en dik verdiend.
  Groetjes uit Aarle-Rixtel

 • Peter schagen

  Hoi Johannes,

  Wat een prestatie, ik was je een tijdje kwijt maar je bent in ieder geval goed thuis gekomen. proficiat ik heb genoten van je verhalen Ik zie je weer en dan kletsen we wel weer bij. Geniet eerst maar eens van je Annie, kids en kleinkinderen. Groeten van Peter en Hanneke

 • erik en wilma

  Hallo Johannes,

  Wat een kanjer!
  Geweldig: zo’n prestatie, zo’n fietstocht en zo’n verslaglegging.
  We hebben met je mee genoten.
  Wat zul je “rijk” thuis gekomen zijn.
  Tot vlug
  Erik en Wilma

 • Cockie en Gerard Maas

  Beste Pelgrim Johannes.
  Het was een goede ontmoeting met je op de pelgrims
  hoeve.
  We konden onze ervaringen delen.
  Ik ga je veslag lezen.Je hoort nog van ons.
  Welkom thuis bij
  alle goede mensen die zo met je meeleefden
  Cockie en Gerard