16 juni Zeer veel wind op kop maar droog.

Men zegt weleens je moet alles meegemaakt hebben. Vandaag kan ik weer een nieuwe ervaring op mijn conto bijschrijven. Na gisteren vrijwel de gehele dag regen gehad te hebben met behoorlijke wind op kop was het vandaag helemaal raak als je over wind praat. Heel de nacht had het al hard gewaaid maar dat gaf geen enkel probleem want mijn tentje kan daar tenslotte tegen en het was natuurlijk vakkundig opgezet.

En toen ik mijn hoofd om half zeven buiten stak was het al meteen duidelijk wind en nog eens wind zou het vandaag worden. En dat is uit gekomen namelijk heel de dag recht op kop en dan te bedenken dat ik met mijn zes tassen nog eens extra veel wind vang was het echt werken vandaag. Op het vlakke kon ik de teller nauwelijks aan de 14 km p/uur krijgen om nog maar niet te spreken als het omhoog ging.

Nu had ik het geluk dat er niet van die lange steile klimmen inzaten en dat de etappe redelijk vlak was. Een ander positief gegeven is dat als het zo hard waait uit het noord-oosten het bijna nooit regende. Ook de temperatuur was van dien aard dat het goed fietsweer was. Toch heb ik hard moeten werken en heb ik mij menigmaal afgevraagd wat het beste is klimmen in de bergen of fietsen met zoveel wind. Ik heb vanavond ook daadwerkelijk zere benen at de eerste keer is de laatste 5000 km.

Gisterenavond mijn tent opgezet op een klasse municipal camping in Chasseneuil met alles erop en eraan behalve een beheerder.en vanmorgen was de deur ook nog op slot. Ik heb nog gekeken of ik ergens een donatie in kon doen maar heb niets kunnen verzinnen zodat ik maar aangefietst ben.

De route liep verder over rustige wegen met het zelfde beeld van de laatste dagen veel koren en veel koolzaad. Opvallend was ook de vele grote koppels zwartbonte koeien op de veebedrijven waar ik langs kwam, ik heb het vermoeden dat dit ook veel Nederlandse boeren zijn die hier een melkveebedrijf runnen. Veel van die typische open lig stallen zoals wij die ook in Nederland zien.

Ik ben dwars door de stad Chatellerault gefietst opvallend waren de grote kerken die ik daar aantrof deze werden vroeger bewust zo groot gebouwd om de grote hordes Compostela gangers onderdak te bieden. Zo ook de nog in tact zijnde oude brug ” Pont St.Jacques” En in de Faubourg St. Jacques kerk prijkt boven het portaal een rijk gebeeldhouwde facade met de apostelen. Binnen zijn prachtige romaanse tongewelven boven het koor met kruisbeuk en een groot carrion. Het innemende en zeer bekende beeld van St. Jacob in volle pelgrimsuitrusting verplicht eigenlijk alleen al tot afstappen en binnengaan. Kortom alles stond en staat in het teken van pelgrimeren ook in de dorpjes welke ik passeer.

Alsof het zo moet zijn, op het moment dat ik de tent had opgezet op een camping in Veigne zo`n 30 km voor Tours begon het te regenen en ging de wind nagenoeg liggen. Het zal mij dan ook benieuwen wat voor weer ik morgen ga krijgen.

Dagafstand 96,52 km
Gem. snelheid 15,52 km/uur
Max snelheid 46,63 km/uur
Daghoogte 523 meter

1 reactie op 16 juni Zeer veel wind op kop maar droog.

  • anton en cecile stapelkamp

    dag Johannes,
    bij poitiers kwamen we elkaar tegen, voor joiu de terugtocht terwijl voor ons het Spaanse avontuur nogvoor ons lag. je was zo vriendelijk ons deel 3 vd gids te geven.als je je postadres toemailt sturen we het je weer terug. we hebben de camono del costa gevolgd en daar hebbenwe geen spijt van. niet te warm, weinig regen en niet te hoog. zo’n 700m was ons hoogtepunt bij Sobrado.in 33 dagen vanaf rotterdam naar Santioago, ongetraind en onervaren, een mooie tocht en belevenis.gisterenavond thuis gekomen. na santiago met de bus naar ferrol, fietsen langs de kust tot ribadeiro, toen 8 ur in de feve-boemeltrein tot santander, daar met de boot naar portsmouth, daar gefietst en getreind langs de kust tot dover en gisteren in vier landen gefiets, 6.45 verllieten we in dover ons hhotel en via duinkerken, de belgische kusttram, de veerboot naar vlissingen en de trein naar rotterdam weer thuisgekomen.
    een groet uit rotterdam en bedankt oor je tips en je boek,
    cecile en anton