15 juni - Vandaag heel de dag regen en wind op kop

Om 4 uur werd ik wakker met de gedachte dat ik vlooien in bed had. Ik had mijn lakenzak en slaapzak niet uit de tas gehaald omdat ik in een hele kuise en schone gite een bed had versiert en er geen enkele aanleiding was om preventieve maatregelen te treffen. Na 4 uur heb ik ook niet meer geslapen omdat dit ongemak steeds door mijn hoofd spookte. Achteraf heeft dit alles alleen tussen mijn oren gezeten en heb ik de gehele dag geen moment jeuk of wat dan ook gehad en ga ik er van uit dat het dus suggestie was.

Om 7 uur was ik stond ik al bij de bakker op de stoep en om half acht precies stapte ik op de fiets.

Op dat moment was het droog maar daar kwam snel verandering in en begon het te regenen bovendien was de wind 180 graden gedraaid zodat ik deze vrijwel de gehele dag op kop had. Ik had mij voorgenomen om mij door deze omstandigheden niet te laten ontmoedigen en ben wat extra kleding door blijven fietsen in de hoop dat het droog zou worden en dat ik dan mijzelf ook wel weer droog zou fietsen maar dat bleek valse hoop want het is nagenoeg niet meer droog geworden.

Na gisteren door de bekende wijnstreeken rond St.-Emilion te zijn gefietst ging de route nu hoofdzakelijk door landbouw gebied waar tarwe verreweg het meest verbouwd word ook heb ik vandaag veel zonnebloemen gezien nog wel niet in de knop want gemiddeld zijn deze nog maar 40 cm hoog, opvallend was ook dat in sommige delen veel koolzaad verbouwd wordt, deze moet ook nog in bloei komen wat dat betreft ben ik een paar weken te vroeg in deze streek. De granen zijn al wel aan het rijpen en de gerst neemt hierin duidelijk het voortouw en als het weer omslaat denk ik dat er over 3 weken de combine op los gelaten kan worden.>

Ik heb het centrum van Poitiers inclusief de befaamde Notre-Dame-la-Grande ondanks de regen bezocht en dat was meer dan de moeite waard met het mooie en bekende Mariabeeld. In de binnenstad zijn drie wandelingen mogelijk door de gekleurde lijnen te volgen een groot gedeelte daarvan heb ik gefietst en dan kom je tot de ontdekking dat men er wel een hele dag kunt doorbrengen zonder je te vervelen. Maar ik heb het af gekapt omdat men nu eenmaal keuzes moet maken en in mijn geval is dat fietsen.

Het was heerlijk fietsen vandaag, alles te doen met het middelste blad, op rustige en kleine D-wegen met rijk geschakelde landschappen die deze fietsroute verbindt met vele historische pelgrims plaatsen.

Op dit moment zit ik in mijn tentje het verslag te tikken omdat het nog steeds regende dat het giet en aangezien dat ik op een municipal camping sta met verder geen faciliteiten zoals kantine of bar heb ik eigenlijk geen enkele andere keuze. Maar ik heb mijzelf flink verwent want lang mij staat een fles Corbières Appellation Corbieres Controlèe van 2007 en die gaat er vanavond aan Ik ben er dan zeker van dat ik daarvan vannacht kan slapen.

Morgen wordt het fietsen weer een heel stuk eenvoudiger omdat vanaf Poitiers de terug route ook tot in details beschreven is. De laatste 250 km was dit n.l. niet het geval en dat was af en toe flink puzzelen.

Dagafstand 114,88 km
Gem.snelheid 16,43 km/uur
Max. snelheid 43,69 km/uur
Daghoogte 728 meter

Comments are closed.