11 juni - Vandaag weer alleen verder

Na vannacht op de municipal camping van St. Jean de Port gestaan te hebben, hebben wij vanmorgen de zaak weer ingepakt en hebben achtereenvolgens naar de beheerder of uitbater gezocht om alsnog in te schrijven of te betalen Dat was gisteren niet gelukt omdat er niemand was en ook nu hadden wij niemand kunnen treffen, zodat wij maar vertrokken zijn zonder te betalen.

Gisteravond hadden wij al afgesproken om nu weer ieder zijn eigen route op te pikken. Dat was voor Tonny “over oude wegen” en ik heb er uiteindelijk voor gekozen om niet de “Basken-Tartaren route” te rijden maar de geijkte Pelgrimsroute over Tours omdat het allemaal toch wel erg zwaar gaat worden. Het afscheid zouden wij met een ontbijt onderweg in de eerste 16 km beklinken, omdat dit gedeelte over dezelfde weg liep. Dat is gebeurd en Tonny ging daarna linksaf en ik rechtdoor. Waarschijnlijk was onze gedachte vrijwel de gehele dag bij het samen optrekken de laatste 14 dagen, want het lijkt zich te vertalen in de km die daarna door ons beiden zijn gemaakt. Mogelijk verander ik komende dagen mijn route nog “Over Groene Wegen”.

Het (grote stuk) wat ik vandaag gefietst heb was behoorlijk saai dus waarschijnlijk steek ik morgen of overmorgen over naar Oost Frankrijk. Die route loopt over het Centraal Massief, Jura, Elzas en de Ardennen of de Eifel naar huis.

Het slot van vandaag is een ongelofelijk verhaal. 10 Km voor mijn stopplaats sprak een Fransman mij in het Engels aan terwijl hij in een Landrover langs mij bleef rijden Toen ik hem vertelde van mijn tocht en dat ik vandaag vanuit St. Jaen vertrokken was en zei dat ik een slaapplaats ging zoeken, zei hij meteen dat ik hem moest volgen en zijn gast mocht zijn. Onder het motto ‘baat het niet dan schaad het niet’  ben ik hem gevolgd en kwam ik op een groot landgoed terecht, met daarop een aantal gebouwen. Een daarvan werd mij toegewezen. Hier slaapt (woont) normaal iemand, maar die is enkele dagen weg en het schijnt een eer te zijn om Pelgrims onderdak te mogen en kunnen bieden. Alles is aanwezig in dit knusse landhuisje er liggen hier 2 laptops ( helaas kan ik niet inloggen), een professionele geluidsinstallatie, een open haard op de slaapkamer, bed van allerlei soorten kleding op, langs en achter het bed (zie foto`s),  maar ook apart is het stookhout langs het bed en de grote tuindeuren naar buiten, welke ik natuurlijk open heb staan om zo vanuit mijn bed mijn enkele hectare grote ommuurde tuin te kunnen zien.

En voor zo meteen ben ik uitgenodigd in het hoofdverblijf voor een biertje en eten. Toen ik informeerde wat de eventuele kosten zouden zijn was het antwoord: “Niets, jij bent een pelgrim.”
Vanalles is hier aanwezig op dit landgoed van oude tractors tot crossmotors en zelfrijdende grasmaaiers enz enz. Maar ook staan de gebouwen vol met oude gereedschappen en veel oude kasten. Aan auto`s heeft hij ook geen gebrek. Het kortgemaaide grasveld rond de bebouwingen staat vol met stokoude bomen.

Ik ben weer terug in mijn kapitale woning en heb vanavond heerlijk gedronken en gegeten. De wijn die de gastheer serveerde was een Bordeaux Superieur uit 2007 en het eten, wat in een kolossale hoofdzakelijk houten keuken door hem werd klaargemaakt op een werktafel van 5 bij 2 meter, bestond uit gebakken aardappelen, een heerlijk stuk mals dun rundvlees met daarbij sla, welke was voorzien van heerlijke ingrediënten. Tenslotte een heerlijke kaas plank na. In combinatie met de wijn was het een waar feest.

Hij woont hier alleen en heeft dit alles van zijn familie. Zijn ouders en grootouders hebben hier ook altijd gewoond en geleefd. Het hele huis bestaat uit grote kasten en ik heb niet in kunnen schatten in hoeveel vertrekken b.v. van die prachtig grote klassieke bankstellen stonden. Over de vloerkleden nog maar niet gesproken. Ook hangen er overal klokken aan de muren en navenant natuurlijk ook schilderijen en pentekeningen. De vloeren bestaan uit deels hout, maar de meeste uit plavuizen. De deuren en ramen zijn 3 meter hoog. Kortom een geweldige ervaring welke je moet treffen, met een scenario dat je zelf nooit zou kunnen bedenken. Dit was mijn eerste dag weer alleen en wat de dag van morgen brengt zien wij morgen weer. Morgenvroeg verder met een ongetwijfeld uitgerust gevoel……………………………………………..

Dagafstand 156,92 km
Gem. snelheid 19,43 km/uur
Max. snelheid 60,38 km/uur
Ddaghoogte 967 meter

1 reactie op 11 juni – Vandaag weer alleen verder

  • Johannes goede reis nog. We waren onder de indruk van je leuke verhalen die je ons gisteren vertelde net buiten ST.Quentin. We zulllen het nog wel een paar keer over je hebben op onze reis naar Santiago. Als je zadel weer kapot gaat dan bel je maar.