1 juni - Eerste etappe zit er weer op

Midden in het dal van de Rio Tambre in Sobrado gestopt en onderdak gekregen in het indrukwekkende Cistersienzer klooster, wat in 920 gesticht is en door de Benedictijnen is afgebouwd in de 12 de eeuw. Al sinds eeuwen wordt hier aangelegd door pelgrims. Vele oude tradities voor pelgrims zijn bewaard gebleven zoals het speciaal ingerichte gebouw, met bij iedere slaapplaats een nis in de muur om je spullen in op te bergen. Maar ook de indrukwekkende binnenplaats van dit mooie klooster is een belevenis op zich.

De kerk is een kopie van de Kathedraal van Santiago, inclusief de mosafzetting en de groen uitgeslagen muren, maar ook de prachtige bewerking van de voorgevel met de vele afbeeldingen en schelpen is een kunstwerk op zich te noemen.

Vanmorgen vertrokken uit de toch wel erg drukke stad Santiago, en het was een genot toen wij weer op rustige wegen reden, met de razende auto`s in herinnering achterlatend. De stad uit ging in een keer goed, evenals het oppikken van de omschreven route. Kortom om half negen waren wij de stad al uit.

De officiële naam van de camino waarlangs wij nu terug fietsen is “camino Antiqua”, een beschreven route over rustige wegen richting Lugo. Het is echter wel goed uitkijken hoe en waar men de overnachting inpland, want de mogelijkheden zijn erg schaars. Campings zijn er zeer weinig en zelfs de eerste 300 km helemaal geen.  Auberges zijn zeldzaam, daarom zijn wij enigszins gedwongen na 54 km gestopt, omdat de volgende Herberg pas na 99 km is. Morgen is de overnachtingsplaats welke wij in gedachten hebben een Auberge op 85 km, wat haalbaar moet zijn ondanks de te verwachten klimmen morgen. Ik ga dit ongetwijfeld meemaken.

Het eerste gedeelte door het landschap van Galicië was door bossen, hoofdzakelijk eucalyptus bomen maar ook allerlei loofbomen. Ik zou het willen vergelijken met de wegen binnendoor in de Vogezen.  Door het gedrag van de boeren kan ik concluderen dat er goed weer op komst is. Men was namelijk overal aan het grasmaaien om te hooien, wat ook bijzonder prettig rook, na enkele dagen van autogassen en stad. Een andere opmerkelijke constatering was dat men op veel plaatsen  mais aan het zaaien was, of men had deze zeer recent gezaaid. Voor mij een raadsel omdat dit naar mijn gevoel wel erg laat is, of heb ik dat mis?

De bebouwing van huizen en de inrichting van de dorpen was weinig sfeervol en simpel. Over het algemeen grijze stenen of muren met dakbedekking van rode en grijze dakpannen, maar ook met leien van allerlei soorten. Zo ook de indeling en verkavelingen van het land hier, daarin is ook geen enkele structuur in te vinden. Opmerkelijk was dat er veel nieuwe aanplant gedaan was van notenbomen, kersenbomen en natuurlijk veel jonge eucalyptus bomen.

Vanmiddag dus vroeg gestopt, de was gedaan, een uitgebreide lunch verorberd, naar de kroeg met het netbook onder de arm zodat mijn verslag gemaakt zou kunnen worden en dan hopelijk later in de middag klaar met mijn verplichtingen zodat ik hierna ontspannen naar de dag van morgen toe kan leven. Met de fiets weer een treedje hoger, namelijk naar en over de 1000 meter voorbij Lugo zien te komen en mogelijk voor de vijfde keer tijdens mijn Spaanse expeditie de eeuwige sneeuw weer in het zichtveld zal gaan krijgen, om de rest van de week hier mijn indrukken van deze streek te kunnen gadeslaan. Morgen letterlijk en figuurlijk verder …………………………………………

Dagafstand 54,29 km
Gemmidelde snelheid 16,17 km/uur
Maximum snelheid 49,58 km/uur
Daghoogte 719 meter

4 reacties op 1 juni – Eerste etappe zit er weer op

  • Peter schagen

    Hoi Johannes
    Proficiat met het behalen van de finish in Santiago. Wat een prestatie, petje af.
    Nu dan op weg naar de Pyreneeën.Johannes je kan het!!!
    Goeie reis en fiets ze.
    Groeten van Peter en Hanneke

  • tars

    dag Johannesopdefiets.nl,
    Op weg terug… “we” zijn er aan toe! Op naar de Bakelse kerk, voor je laatste stempel van deze tocht. Ik lees dat je momenteel samen met Tonny fietst. Normaal kun je met z’n 2-en kop-over-kop rijden, wat sneller gaat. Maar sinds je met Tonny fietst zijn je dagafstanden bijna gehalveerd?! Wordt er teveel gekletst of staan jullie bijna stil om elkaar de koppositie op te dringen? Het maakt me niet zoveel uit dat je wat later thuis bent, maar Conny en ik gaan met onze toepclub 27 febr. 2011 op wintersport. En onze kinderen zouden het toch prettig vinden als je dan terug bent, om samen met Annie bij hen in huis te komen. Wat je trouwens bereikt hebt met je tocht is dat ik ben flink aan het lijnen ben: zit ik alleen “in gedachte” op je pak-en-drager, raakt je fiets al scheef! Dan ben ik toch echt te zwaar hé…. Ik zal de komende tijd “in gedachte” andersom op je pak-en-drager gaan zitten, trekt ie weer recht! Gas erop Johannes, op naar de Pyreneeën. Houdoe en tot schrijvens.

  • Dag Johannes,
    Je terugrit is dus begonnen!
    zou die mais ook gezaaid kunnen zijn voor groenbemesting,of voor voer voor de komende winter? Of zouden ze twee keer kunnen oogsten? Ome Martin vraagt het zich ook af!
    Wij gaan zondag naar Bakel naar de familiedag!
    We zullen aan je denken. Succes in de pyrineën.

    Groetjes ome Martin en tante Mien Bell.

  • Beatrix 11

    Ha die Johannes, Regelmatig eens kijken hoe het je vergaat, zo nu ook weer. Geweldig die verhalen te lezen! Groeten Dennis en Paul