22 mei - Alles volgens plan

Vannacht zeer goed geslapen. Te verklaren door de hoogte van 1250 meter enerzijds, maar ook de geweldige rust en stilte die de camping uitstraalde was daar debet aan.

Zoals gisteren gepland vandaag naar Salamanca, de studenten stad van Spanje met als wereldwijde bekendheid specialisatie Spaanse taal, maar ook de geweldige stad waar ik vanmiddag al heb rondgezworven maakt indruk en op meerdere het blijkt nl een toeristische trekpleister te zijn. Dus veel mensen waar ik niet meer aan gewend ben. Maar het is nu eenmaal de realiteit. Men maakt wel plaats wanneer ik, als enigste, met mijn bepakte fiets rondrijd. Overal waar ik binnen een kijkje wil nemen gaat hij in alle gevallen mee naar binnen. En hierop heb ik ook nog geen enkel commentaar of opmerking over gehad. Dus deze werkwijze werkt perfect.

Voordat vanmorgen weer alles gepakt op fiets zat was het al weer half negen zodat het vertrek iets later was dan wat ik gewent ben. Het was dan ook meteen vol in de zon wat wel fijn was omdat de eerste 5 km dalen waren naar Bejar. Toen direct een ferme klim en de warming up zat er op. De eerste twee uren gingen op en af door hoofdzakelijk weilanden waarin en langs opvallend veel loofbomen stonden zodat ik regelmatig in de schaduw reed wat heel plezierig was. Hierna verscheen een meer open landschap dat wil zeggen weinig of geen begroeiingen zodat volop in de zon reed, door hoofdzakelijk weilanden dus veeteelt. De hoogte waarop ik vandaag de gehele dag gereden heb varieerde tussen de 950 en de 1150 meter en steeds moest ik recht de rivier oversteken wat tot gevolg had dat het regelmatig klimmen was. Het laatste stuk veranderde langzaam in een gevarieerd akkerbouwgebied met koren wat nog lang niet maaiklaar was. Met andere woorden, ik heb de natuur ingehaald, zou je kunnen zeggen.

Gisteren heb ik ook al aangegeven dat ik voor mijn gevoel in vorm aan het komen ben. Over mijn hartslag heb ik geen zorgen evenals het eten, dat probeer ik zo gevarieerd mogelijk in te vullen.
Opletten is het geblazen voor mijn spieren, vandaag werd ik er aan herinnerd door bij de beklimmingen te verkrampen in mijn hele benen, aan te weinig drinken kan het niet liggen dus ik probeer maar extra licht te rijden om geen brokken te maken.

Evenals gisteren heb ik om 1 uur net als de Spajaarden siësta gehouden door een uur te slapen nadat ik een uitgebreide lunch genuttigd had in de berm. Onder een heerlijk zonnetje met een temperatuur van 38 graden. Gisteren was het overigens om 12 uur al 40 graden met in de loop van de middag naar de 48 graden

Om drie uur reed ik Salamanca binnen en heb mij aangemeld in de stads Auberge, waar men van alle faciliteiten gebruik kan maken zoals wasmachine, keuken, bestek en pannen maar ook koffiezetapparaat enz. De kosten zijn vrijblijvend. Er staan 5 fietsen binnen en ik schat dat er 8 pelgrims te voet van de accommodatie gebruik maken. Er is een Vlaming bij waarmee ik het geweldig kan vinden wij hebben tijdens het tikken van dit verhaal 2 liter wijn op.

Vandaag heb ik verder geen Nederlanders getroffen alleen onderweg ben ik in totaal een stuk of 10 pelgrims te voet voorbij gereden die allemaal een andere nationaliteit hadden, de meesten Spanjaard.

Salamanca is zoals ik het mogen constateren een geweldige stad meteen rijke cultuur historie. Burgos was tot vandaag voor mij een topper maar ik heb de neiging om Salamanca daar nog een trapje boven te plaatsen, alleen al de Kathadraal maakte een ongelooflijke indruk. Maar ook de Santiago kerk uit de 12e eeuw met een afbeelding van het zwaardkruis van Santiago. Evenals de nieuwe kathadraal met een houten wandschildering, maar ook de vele bouwwerken waarin schelpen en/of schepen zijn verwerkt.. Kortom een stad waarin je dagen rond kunt dwalen en van de ene in de andere verrassing valt.

Dagafstand 94,77 km
Gemm. Snelheid 15,92 km/uur
Max.snelheid 62,34 km/uur
Daghoogte 839 meter

Comments are closed.