23 mei - Wat is Spanje toch prachtig !

Het is nu zondagmiddag 4 uur in ik ben om 1.30 uur gearriveerd in Zamora. Ik ben direct de binnenstad ingereden en juist toen ik in de zeldzaam mooie kathedraal binnenstapte begon er een mis welke ik geheel bijgewoond heb. Heerlijk koel in dit kolossale bouwwerk en bovendien een belevenis op zich, de gehele dienst geeft toch een andere indruk dan dat wij gewend zijn, meer toeters en bellen en dat alles op een schitterend altaar. Alles is van marmer en gouden bv het grote gemengd koor staat allemaal in een wit habijt getooid. Na de dienst ben ik brutaal naar voren gestapt en gevraagd om een stempel waarop ik uitgenodigd werd in de sacristie om deze formaliteit te vervullen, waarbij de voorganger te kennen gaf vereerd te zijn om dit te doen. Ik kreeg nog een apart prentje mee voor een behouden tocht naar Santiago. En toen ik via de kathedraal naar buiten wilde gaan was alles afgesloten, wegens siësta, zodat ik weer op zoek moest om de deur los te laten maken.

Eenmaal buiten ben ik via de zeer oude binnenstad richting Plaza Mayor gereden om te kijken of daar een toeristen informatieburo zou zijn. Ik werd aangesproken door een Spanjaard (de schelp doet wonderen) en bood aan mij naar de albergue te brengen wat ik dus met 2 handen aangreep. Toen werd ik echt aangenaam verrast. Eigenlijk was die ook tot half 5 gesloten van wegen siësta maar ik belde toch aan. De uitbater, een Portugees, maakte open en probeerde met gebaren en stemverheffing, vlug pratend duidelijk te maken dat het gesloten was. Toen vroeg hij waar ik van kwam en ik zei Hollanda moest ik vlug binnenkomen, met fiets en al de trap op, en werd de deur weer achter mij gesloten en tegelijk nodigde hij mij uit om hem te volgen 2 etages naar beneden. Daar werd een etensbord bijgeplaatst en het volgende moment zat ik samen met hem uitgebreid aan de spaghetti inclusief water, stokbrood en een goeie fles wijn, en tenslotte nog een toetje na. Een modern strak en schoon albergue was mij ten deel gevallen vrijwel in het centrum van Zamora.

Nadat ik mij ingeschreven had en vroeg wat de te verwachte kosten zouden zijn was het antwoord geheel vrijblijvend dit is een onderkomen voor pelgrims en wordt in principe geheel door de gemeente gefinancierd. Lekker koel, met muren van een meter dik, en moederziel alleen zit ik hier mijn verslag te schrijven. En vanavond, als de temperatuur weer wat gekenseld is, het is nu 45 graden, ga ik nog verder de stad bekijken om tenslotte morgenvroeg in alle vroegte dit ook nog met de fiets te doen . Want dat bevalt mij uitstekend.

De avond was heel gezellig ik heb nl de hele avond aan tafel zitten buurten met een gepensioneerde vlaamse onderwijzer die er kennelijk enorm plezier in heeft om een camino te lopen, ik geloof dat dit zijn achtste was. De gezelligheid het onderweg zijn en het ontmoeten van mensen was wat hem trok en ik kan dit mij voorstellen. Wij waren het er samen ook over eens dat het pelgrimeren niet uit te leggen is wanneer je het zelf niet hebt ervaren, 2 pakken van 1 liter wijn hadden wij samen op ( a 1,40) je snapt wel wij waren de laatste die plat gingen. Gevolg was dat ik in ieder geval vannacht goed heb geslapen, ondanks dat we met 10 personen op de zaal lagen werd er weinig gesnurkt. Wel was er om 5 uur volop bedrijvigheid maar dat is niet zo erg het is alleen het opstaan. Nadat ik mij gedoucht had heb ik uitgebreid ontbeten van de ingrediënten welke ik gisterenavond nog ben gaan kopen inclusief een sterke grote mok koffie, en was ik al om goed 7 uur op de fiets door Salamanca aan het rijden. Wat mij opviel, er waren veel jongelui op de been die waarschijnlijk de hele nacht en ochtend zich tegoed hebben gedaan aan het ongetwijfeld gezellige uitgangsleven, en ik geef ze geen ongelijk.

De stad uit viel mee, ik had gisterenavond nog een kleine studie gemaakt over de te volgen route en het blijkt dat een goede voorbereiding het halve werk is ook bij het doorkruisen van een stad als Salamanca.

Evenals gisteren reed ik door een landbouwgebied en ik ben geneigd om te stellen dat dit de graanschuur van Spanje zou kunnen zijn want pakweg 50 km lang was het alleen maar graan in een heuvelachtig gebied. Opmerkelijk was dat het graan hier wel aan de rijpingsfase is begonnen in tegenstelling van voor de stad Salamanca. Een ander facet wat mij opviel was dat de honderden ha graan niet was verstoord door sporen van spuiten of mesten zoals men dat bij ons gewend is. Ik heb hier geen verklaring voor, wel staat vast dat dit de velden ogenschijnlijk mooier maakt. Tussen de graanvelden waren ook veel perselen die zaaiklaar gemaakt werden of nog gemaakt omdat de oogst van de kikkererwten juist achter de rug is een product waar juist deze streek om bekend staat met zijn uitstekende kwaliteit. Bij het naderen van Zamora werden de heuvels duidelijk steiler en moest er meer geklommen worden en heel sporadisch kwamen de druiven weer tevoorschijn.

Zamora ligt aan de rivier de Duero en heeft een prachtige romaanse brug evenals 14 romaanse kerken welke gebouwd zijn in de middeleeuwen. Ook de levendige terrassen op de Plaza Mayor en de aaneenschakelingen van kroegen eethuisjes en disco`s zijn een bezoek meer dan waard.

Morgen richting Mozar de Valverde en ga ik het droogste gebied van Spanje doorkruisen, het zal mij benieuwen………………………………..

Dagafstand 86,90 km
Gem. snelheid 18,81 km/uur
Max. snelheid 54 km/uur
Daghoogte 595 meter

4 reacties op 23 mei – Wat is Spanje toch prachtig !

  • tars

    ha man in vorm……..
    normaal ben ik niet zo complimenteus, maar in dit geval wil ik een uitzondering maken. Gisteren op tv de giro zitten kijken, waar die duurbetaalde profs na een paar honderd km. volledig verzorgd fietsen opgevangen worden,in dikke auto’s naar het hotel gebracht worden om na een massage aan tafel te schuiven voor een 5-gangen diner. Dan lekker op bed nog even TV kijken om de volgende dag weer met fiets en al naar de start gebracht te worden. Niks zelf een tentje opzetten, en ’s avonds zelf boodschappen doen voor de dag erna. Niks zelf een prachtig reisverslag maken, honderden journalisten schrijven voor hun het verhaal. Smeets en Ducrot kunnen maar niet ophouden om te melden wat voor een prestatie die mannen leveren….
    Ik zal die twee eens bellen en vertellen dat een broer van mij dat allemaal zelf en helemaal alleen doet. En dat hij misschien nog wel ouder is als Zoetemelk, al zou je dat niet zeggen…
    We gaan goed Johannes, die laatste paar duizend kilometer lukt ons ook nog wel….
    Blijf genieten.
    groeten uut St. Tunnis

  • Martijn

    Hannes,

    Ik ben het volledig met onze´n Tars eens. Het is ongelooflijk knap van Johannes en leuk om te lezen wat je zoal beleeft. Ik heb af en toe ook wat gefietst, maar een dergelijke tocht is er nog nooit van gekomen, zou graag ook eens willen. Misschien kunnen we samen eens een eindje fietsen, heuvels zat hier. Ik ga overigens van de zomer wel wat voorfietsen. De kinderen in Nederland naar opa en oma en wij lekker met zijn tweetjes Noorwegen doorkruisen.
    Nou Johannes, veel leut en sterkte met de kilometers. Ook groeten voor Tars:)

    Martijn.

  • Dag Johannes,
    Het is echt fantastisch,die berichten die jij stuurt! Zojuist had ik Martijn nog aan de lijn,die zat ook al jou belevenissen na te lezen!Annie hebben we vanmorgen ook even gebeld,en gehoord dat ze het goed maakt( maar ze mist je wel!) Wij zelfs!!
    We rijden zo ongeveer met je mee,zo goed beschrijf je alles,heel fijn! Heel veel groeten en we hopen dat je nog veel van die gezellige Albergue’s zult tegenkomen!!
    o Martin en t Mien Bell.

  • Maria

    oh wat is de toon anders dan in je eerste verslagen volgens mij met de barre omstandigheden qua weer en niemand tegenkomen.. en nu het betere weer.. de mensen die je tegenkomt .. en de indrukken die zo alles maakt ..wat moeten het toch ongelooflijke mooie momenten zijn.. intens genieten van alles wat je tegenkomt.. het welkom voelen.. en de letterlijke en figuurlijke warmte van alles..
    het lezen blijft prachtig. indrukwekkend en ongelooflijk wat je presteert.. maar dat merken meer mensen op..
    prachtig Johannes..!!!