24 mei - Wat ben ik ongeloofelijk rijk.

Als je gezondheid het toelaat en je bent in de gelukkige omstandigheid om iedere dag door de mooiste natuurgebieden te kunnen en mogen rijden, ben je een rijk man. Zeker als je weet thuis nog een geweldige achterban te hebben die op alle mogelijke manieren deze reis (onder)steunen. Het echte besef komt dagelijks meermalen langs, bv wanneer ik mij in zo`n geweldig stiltegebied bevind of als ik weer met handen en voeten aan het communiceren ben met medepelgrims. Overigens, deze zijn bijna allemaal te voet en van een andere nationaliteit als ik.

De service van de auberge in Zamora ging vanmorgen in alle vroegte gewoon door. Om 6 uur ging de achtergrond muziek aan en na een goede nachtrust begon mijn dag met een uitgebreide douche en kon ik, nadat ik mijn lakenzak en overige spullen op de fiets bevestigd had, aanschuiven aan een gezamenlijk ontbijt wat bestond uit koffie,thee, melk of jus de orange, en/of onbeperkt muesli met cacao of/en suiker wat goed smaakt voordat je op de fiets stapt.

Zoals inmiddels gebruikelijk heb ik het eerste half uur door de oude binnenstad gefietst en genoten van de vele vakkundig gerestaureerde bouwwerken die de stad Zamora rijk is. Een heel ander straatbeeld als bv s`avonds wanneer het vergeven is van de mensen. Zo kun je het mooi afgewerkte, hoofdzakelijk natuursteen en kiezels in de specie, ook zien als een vakmanschap dat de Spanjaarden wel is toevertrouwd.

Eenmaal buiten de stad kwam ik weer in een groot landbouw gebied met hoofdzakelijk granen en na verloop van tijd veranderde dat enigszins in kleinere akkers en weilanden. Ik zou ze willen betitelen als kleine boeren, denkend in de tijd 50 jaar terug bij ons. Niet spectaculair, wel opvallend.

Na Villarrin lag La Reserva Regional, een natuurpark dat bekendheid geniet omdat het rondom de meren een broedplaats betreft van meer dan 100 soorten vogels. De meren worden kunstmatig van water voorzien, anders waren deze al lang uitgedroogd geweest. Er is een bezoekerscentrum en er zijn diverse observatie punten.

Helaas komt het nog steeds voor dat ik soms verkeerd rij wat altijd tot gevolg heeft dat het dan meer km worden en bovendien alsof de duivel er mee speelt, om het te corrigeren moet ik altijd berg op. Vandaag was dit 2x het geval een keer 12 km en een keer 10 km. Het voordeel was: ik kwam over een geweldig mooie weg.

Maar de inleiding van mijn verslag zegt genoeg, en het zal niet voor niets zijn denk ik dan maar want – De dwaasheid van de weg is nog altijd wijzer dan de wijsheid van degene die thuisblijft en niet vertrekt-.  Uiteindelijk ben ik gestopt in een Auberge in Santa Croya de Tera. Waar het vanavond druk schijnt te worden want er is een groep toerfietsers uit Salamanca onderweg hierheen en zij zullen vanavond ook hier slapen.

Het was vandaag licht bewolkt. Mogelijk gaat het weer iets veranderen en worden wij komende dagen nog verrast met een buitje, voorlopig heb ik hier een bed. Het eerste als je op de zaal komt en dan de bovenste. Morgen verder richting Puebla de Sanabria……..

Dagafstand 116,48 km
Gem. snelheid 18,09 km/uur
Max. snelheid 43,69 km/uur
Daghoogte 527 meter

12 reacties op 24 mei – Wat ben ik ongeloofelijk rijk.

  • Johannes,
    wanneer kom je in Santiago aan?
    Ik a.s. vrijdag. ls ik het zo lees op jouw site dan ben jij gelijk met mij daar. Zou erg leuk zijn.Mijn metgezel kees wil naar Finisterre en misschien kunnen we dan gedrieën daar naar toe en terug rijden. Ook een brabnder, kan het natuurlijk niet meer stuk. Ik hoor het wel van je.

    Tot spoedig, Tonny

  • Bernard

    Wat een verhalen Johannes.
    Eigenlijk ben ik elke dag weer blij dat ik kan gaan werken want dan neem ik tenslotte de moeite en de tijd om jou verhalen en omschrijvingen op mijn gemak te lezen. Ik vind ze geweldig en vooral het primitieve en gemoedelijke van dat deel van spanje epreekt me erg aan.Kortom de rust en de natuur.
    Ik blijf je volgen en geniet maar want dan komen ook de mooie verhalen op papier(lap-top ) te staan
    Veel succes

  • Toon en Tonnie

    ” Wat ben ik ongelooflijk rijk “dit zou de titel van een boek kunnen zijn, het zou de omslag sieren. Nu de uitgever nog.
    Het zijn mooie verhalen die een boek meer dan waard zijn. Op zijn tijd een beetje spannend, dan weer romantisch, Johannes ten voeten uit.
    Chapeau voor het weergeven van de belevenissen van deze bijzondere fietstocht waar je zo ontzettend lang naar uit hebt gezien.
    We volgen je op de voet en zoals je weet zoeken we op google waar je de dagen doorbrengt. Mooi,mooi!! Nog even en dan zul je in Santiago arriveren. Geniet van alles en iedereen !!

    Liefs, Toon en Tonnie

  • Nellie & Mari

    Wat ook een rijk gevoel is,is dat ik op datzelfde moment als jij dit zit
    te schrijven,ik met jouwen ENGEL en de MIJNE een heerlijk glas wijn zit te drinken terwijl wij jouw verslagen zitten te lezen.
    Geweldig!!!! Alle drie heerlijk!!! (Dames Wijn en de verslagen)
    Wij horen dat je net als de spaanse held “El Cid” door het mooie landschap raasd
    met (wapperende Manen) op je stalen ros.
    Dat je elkaar toch nog kunt zien en horen op zo’n webcam is toch ook rijk!!
    Hou het heel en tot het volgende verslag.

  • Inge Bellemakers

    Heey pap,
    Tja, wat moet ik nog toevoegen aan alle mooie verhalen met de geweldige reacties erop!!
    (Ben het met allemaal volledig eens!!) En ik kan dan vol trots zeggen “JAAAA da’s ons pap die dat avontuur iedere dag aangaat en ons erop deze manier in mee laat genieten” Geweldig voor de kids om dit nog vaak te lezen en je verhalen te horen!
    Verder is hier alles prima in orde. Pien zwaait je iedere avond ff toe, met een stralend gezicht!
    Doe je best!!!
    Liefs ons

  • admin

    hoi pap , mooi dat je er zo van geniet wij genieten met je mee op een afstand het zijn mooie verhalen en jaaa je bent een rijk man ook wij zijn heel trots op jou geniet en doe je best! groetjes ons

  • Frans en Mariet

    Hoi Johannes,

    Terwijl wij je met smaak geschreven verhalen zitten te lezen kunnen wij je enthousiasme voelen. Je geniet met volle teugen van je droomreis. Dit is wat we bedoelden met het ter plekke genieten. Ga door met het dagelijkse genieten. Wij genieten hier van je verhalen en krijgen steeds meer respect voor je prestatie. Hier gaat alles goed al hebben wij nog steeds zadelpijn van het kleine rondje Texel wat wij afgelopen zondag met de fiets hebben gereden. Het was voor ons al een hele trip het eiland driekwart rond, een heel rondje Texel was teveel gevraagd voor ons.

    Grote complimenten uit Bakel,
    Frans en Mariet

  • Math

    Dag Johannes,

    Lees met erg veel interesse en “enige jalouzie” jouw verslagen van je fiets(droom)tocht !
    Geweldige verhalen, een genot om te lezen en zou zó mee willen fietsen….
    Je weet dat ik een liefhebber van fietsen ben, maar ook kriebels krijg bij alle rieten stoelen die ik tegenkomt. (trappist en sigaartje)
    Prachtig dat je tussendoor nog oog hebt voor de details der bouwkunsten en gelijktijdig geniet van de omgeving.
    Wij juist terug van een gemotoriseerd weekend eifel met “vriend Harley” hetgeen ook erg leuk is !
    Verder hier in Eindh. gewoon hard aan het werk !
    Alvast fijne reis behouden vaart en we spreken elkaar !

    Groet,

    Math

  • Dag Johannes,
    Weer geweldig!gelukkig lekker weer,geniet je dubbel.Hier regent het!Stiekum erom lachen,is ook genieten!Verder alles oké? Morgen ben je alweer een maand onderweg! ga zo door,dan zien we over 2 maanden een stralende Johannes terug komen.Je hebt een geweldige tijd,dat merken we wel aan al de prachtige verhalen.Het is ook een prachtige streek daar.
    We tekenen al in voor het boek dat van deze reisverslagen gemaakt zal worden!!
    Groetjes “volle”neef!
    o Martin en t Mien Bell.

  • Hoho, het mag dan zo zijn dat het in Roermond regent, hier in Utrecht hebben we nergens last van. Hooguit een beetje fris. En fietsendieven. Het gaat o.a. over fietsen dus meld ik ook maar even dat hier in één week twee fietsen zijn gejat, waaronder de Roadspeed waaraan ik zo verknocht was.

    Zo, nu over de tocht der tochten, de rit der ritten. Spanje kan niet meer kapot. Bij jou niet, bij mij niet, bij ons allen niet. Als ze over een paar weken ook nog wereldkampioen gaan worden moeten de Spanjaarden toch ook de economische crisis te boven moeten komen. Mooie verhalen, jazeker.

    Groeten uit Utrecht,

    (“volle” broer Huub)

  • Maria

    Wij volgen je, geweldig, al die ervaringen, geniet!
    groetjes Maria

  • jan van der kruisjkruis

    Hallo Johannes,

    Geen dag zonder de verhalen van Johannes. Geweldig!

    Jan van der Kruis