15 mei – Smeren,drinken en trappen.

Iedere dag is het anders, iedere dag is het onvoorspelbaar, en iedere dag wordt je met van alles en nog wat verrast. Begonnen in Catalonië, warm gemoedelijk verrassend. Vervolgens naar de poorten van Montblanc om daarna af te zakken naar de Ebro. Om via de vesting Morella, door het woeste bergland van de Maestrazgo, door erbarmelijke omstandigheden met sneeuw, en de rijke ervaring van gefrustreerde mensen door een ongelooflijk mooi en onbekend natuurgebied naar de hangende huizen van Cuenca om tenslotte in de sporen van Don Quichot te eindigen door de Sierra de Alcaras. Daarna door het natuurpark van Cazorla y Segura door midden Spanje via Jodar naar de geweldige vele olijfgaarden over Cazola naar Cordoba te fietsen, een ervaring om nog jaren met een onbeschrijfelijk mooi gevoel op terug te zien. Dit ondanks de ontberingen welke er getackeld moesten worden en dan heb ik het nog niet over de ruim 19000 hoogtemeters die overwonnen moesten worden. Dit was een korte evaluatie van mijn fietstocht tot en met gisteren.

Het voordeel om alleen te fietsen en te genieten is, dat men tijdens de tocht volop tijd heeft om te denken over van alles en nog wat, maar vooral de realiteit onder ogen te zien, inclusief de beperkingen en onvolkomenheden des levens. Maar ook na te denken over alles wat je ziet en tegenkomt. Wat daarin erg plezierig is, dat je de taal niet of nauwelijks spreekt van de mensen die je treft of tegenkomt. Velen zien dit als een handicap, maar het tegendeel is het geval. Je hoeft namelijk geen onzinnige gesprekken te voeren en alleen hetgeen wat je interesseert pik je op en/of krijgt je aandacht..

Toen ik vanmorgen mijn tentje afgebroken had en mij al fietsend de camping probeerde te verlaten zonder ontbeten te hebben, kwam ik tot de ontdekking dat het mogelijk was om aldaar een uitgebreid Engels ontbijt te nuttigen inclusief spek en eieren enz. voor 4,50 euro, wat ik natuurlijk gedaan heb, om daarmee de slechte gewoonte om ’s morgens niet te tanken te voorkomen. Ik heb rijkelijk opgeschept inclusief een bord muesli met honing.

En na deze goede beslissing ben ik vertrokken richting Sevilla, door de zogenaamde bakoven. In eerste instantie was het mijn onderstel dat enigszins tegenpruttelde, want ik had in lichte mate last van mijn linkerheup en rechterknie, wat mij deed besluiten om in ieder geval vandaag een tandje lager te fietsen, om deze klachten de gelegenheid te geven om te herstellen. Want de komende dagen wordt er immers weer het een en ander verwacht van mijn gestel, wanneer ik weer van pakweg 50 meter naar 1400 meter zal moeten en wanneer ik start met de Zilverroute Via de La Plata.

Na mijn vertrek vanmorgen was het landschap heel divers in het begin was het behoorlijk heuvelachtig met hoofdzakelijk akkerbouw wat langzaam overging in meer grasland afgewisseld met olijfgaarden maar ook steeds meer sinnasappel cq manderijnenbomen. Zelfs bananenplantages ben ik tegengekomen. Vernoemingswaardig is ook, dat ik heb mogen constateren dat men aan het aardappelen rooien was. Voor wat betreft het koren: mijn verwachting is dat over twee weken de combines zullen beginnen met maaien. Geen goed antwoord heb ik op de opvallend vele wilde haver die er overal te signaleren valt, in zowel de bermen als ook tussen het overige koren dat staat te rijpen. Ik weet dat dit in het verleden een doorn in het oog was van de Hollandse agrariër.

Het landschap werd ook steeds vlakker zodat het lekker en ontspannen fietsen was. Na 100 km ben ik gestopt in Los Rosales, zo`n 40 km voor Sevilla.

Tenslotte op de vraag; waarom ik zo weinig tijd steek in het bezichtigen van de vele prachtige steden:  Het is prioriteiten stellen, of fietsen of steden bekijken. Anders ben ik over een half jaar nog niet thuis.

Dat houd ook in dat ik morgen de eerste stempel zal gaan halen in de beroemde Kathedraal van Sevilla. Morgen meer daarover.

Dagafstand 101,64 km
Gem. snelheid 17,58 km/uur
Max. snelheid 55,47 p/uur
Daghoogte 533 meter

10 reacties op 15 mei – Smeren,drinken en trappen.

  • karenze

    hoi pap zo te lezen heb je het goed naar je zin iedere dag weer mooie natuur om je heen geweldig dat het zo afwisselend is.En nu word het goed smeren en zorgen dat je genoeg water bij je hebt met die hitte.
    blijf vooral genieten en doe lekker op je gemakkie vele groetjes uit asten p.s het gras ligt dr hier ook goed bij!met jannes en puk gaat het ook heel goed hebben het geweldig gehad op onze vakantie in twente groetjezzzz

  • janet

    Hoi Pap,

    Niet morgen meer daarover dus…, want vandaag heb je weer eens zo’n dag zonder internet. Jammer, want we hadden allemaal graag gelezen hoe je die eerste stempel van je veel-gedroomde zilverroute zou ontvangen!!! We hopen op je verhalen morgen, of de dag erna, net wanneer je ons weer weet te bereiken met je belevenissen. Geniet ervan, neem je tijd! X

  • janet

    P.s.: Sommige foto’s zijn echt adembenemend, en net niet-echt… MOOI!!!

  • tars

    dag peddelaar, heel blij weer iets te lezen van je. Begon me al ongerust te maken na 3 dagen zonder bericht. Na alle ontberingen die je tot nu toe hebt moeten doorstaan,wachtte je in Cordoba dus het grootste obstakel: Rene. Ik neem tenminste aan dat het dezelfde Rene is die op Alp d’Huez de berg 3,5 meter naar beneden heeft gepraat…. Het kan vanaf nu alleen maar beter worden! Volgens mij fietst er af en toe een dichter of romanschrijver met je mee, want je verslagen beginnen poëtisch te worden. Goed van je om een flink Engels ontbijt te nemen, zodat je meer energie voor je bovenmodale inspanningen opbouwt.Ik ga Conny vragen dit ook voor mij iedere morgen klaar te zetten. (heb het tenslotte ook niet makkelijk op m’n werk) Proficiat met je 1e stempel, nu verder met hoofdstuk 2 van je mooie waargebeurde avontuur. Andere omgeving, hopelijk ander weer, andere windrichting, zelfde hoofdrolspeler, zelfde vervoersmiddel en zeker hetzelfde happy end. Want natuurlijk wordt de eindbestemming weer bereikt!
    Heel veel geluk en plezier met het realiseren hiervan en flink “blieve schrieve…”
    Sint Tunnis

  • Margon

    Iedere dag kijk ik ’s morgens meteen op internet , of je alweer wat geschreven hebt en ik ben niet de enigste! Er zijn er heel veel die je verhalen lezen (ook die je niet persoonlijk kennen), ze genieten allemaal mee. Ik hoop dat je nu nog meer kunt genieten (betere weer) en je mooie en indrukwekkende belevenissen blijft schrijven Heel veel liefs, Margon

  • Inge Bellemakers

    Heey Pap,
    Op naar deel 2…. Deel 1 zat al vol verrassingen die ons deden kluisteren achter de computer, dus ik ben zeeeeer benieuwt hoe het tweede deel van je droomtocht met zich mee gaat brengen! Kan het nog mooier???? Aan de verhalen en foto’s te zien wel…!
    Nou de eerste stempel is binnen, op naar de volgende! Goed smeren, enne rustig an, op tijd stoppen voor een bakkie en om een foto te schieten, want wat is het daar prachtig!!! GENIET… en tot het volgende verslag!!
    Gr oit stippent

  • Dag Johannes,Je eerste stempel is inderdaad de moeite waard. De sinaasappel en mandarijnen gaarden kunnen prettig zijn om je dagelijkse vitamines aan te vullen!!Pas op de eigenaars!!
    Maar een “” Hollander”uit Limburg nog wel uit Maastricht,is onmogelijk!!Dat is een Limburger,hooguit een Nederlander!!Hup holland hup!!
    Veel succes en tot morgen maar weer. Hartelijke groeten van ons,het regent weer!
    ome Martin en tante Mien Bell.

  • Maria

    het zijn weer mooie verhalen.. en je eerste stempel.. gefeliciteerd.. ik kijk ook elke dag even naar je verhalen en ook hier vertel ik over mijn neef die zulke grootste prestaties aan het leveren is.. ( als wij kuieren met de honden en kijken naar het bloeiende koolzaad.en fluitekruid. een ree…een lepelaar.. en helaas nog geen ijsvogeltje…) wij genieten ook van hetgeen wij zien.. ,, maar wat moet jij toch allemaal op je netvlies krijgen..je verhalen blijven in ieder geval vol optimisme, vertrouwen, en mooi..en je foto’s geven een kleine indruk van alles wat je ziet..
    hier klettert de regen weer met bakken uit de lucht..
    hoop dat jij mooi weer hebt en weer kilometers kunt maken..
    en je bent een bijzonder mens.. dat wist ik al.. want welke neef doet nu elke avond voetje van de grond met zijn kleine nichtje ?? en touwtje springen en op je kop staan.. ( ik denk dat je daar de bron hebt gelegd voor de inspanning nu.. de perfecte conditietraining..

  • sander v d broek

    hoi Johannes,hier Gimmert.
    Net als vele zit ook ik telkens achter de computer om jou belevenissen op de voet te volgen.Wat zeker de moeite waard is,ook alle mailtjes naar jou gericht.
    Altijd prettig te weten dat er elke dag aan jou gedacht wordt.Hannes met de grootste gunfactor wens ik je mooi weer en de prachtigste indrukken op je reis,en blijf je elke dag volgen. groeten oit Gimmert

  • Hub en Anny Verdonschot

    Beste Johannes je eerste stempel heb je binnen en is de moeite waard.Dus nu op naar de volgende.Maak er een leuke tijd van en zeker na alle ontberingen die je in het begin heb moeten doorstaan.Met andere woorden de beuk erin,de fiets op en rijden met die hap.Ik zou zeggen zorg goed voor jezelf dan komt dit zeker goed.Tot hoors Hub en Anny.