16 mei - Gestart met “De Zilverroute”

De opzet om vanmorgen vroeg in Sevilla te zijn is volledig geslaagd. Om half tien stond ik dan ook voor de grootste kathedraal van de wereld in de hoofdstad van Andalusie, en was het nog lekker rustig zodat ik op mijn gemak dit gotische bouwwerk, wat is opgetrokken binnen de muren van een voormalige moskee, kon gadeslaan, evenals het praalgraf van Columbus en natuurlijk mijn eerste stempel kon gaan halen. Ik heb hierna nog per fiets her en der de stad bewonderd, wat goed ging omdat het nog zo rustig was en heb ik voor dat ik de stad verliet nog een vluchtig bezoek gebracht aan de Basiliek Macarena zo rond het middaguur. Het werd ook in snel tempo drukker waarschijnlijk ook omdat het zondag was.

Om zes uur uit bed en om goed zeven uur op de fiets, na 2 bakken koffie en 2 broodjes. De eerste verrassing waarmee ik werd geconfronteerd was het oogsten van aardappelen op dit vroege zondagsuur. Een tractor met de meest eenvoudige rooimachine woelde de grond los en achtereenvolgens was men met een man of 30 aardappels aan het rapen, over arbeidsintensief gesproken. Verder was men op tal van plaatsen de lactrines aan het plukken wat schijnbaar nu de tijd is. Over het algemeen is het naar mijn mening zeer vruchtbare grond rondom Sevilla, mede door het kunstmatig bevloeien van de akkers.

Zowel de laatste km naar Sevilla toe waren nagenoeg vlak. Zo ook de eerste 20 km de stad uit. Opvallend waren ook de vele elektriciteitskabels, die van alle kanten de horizon vervuilden, maar tegelijkertijd de grote stad aankondigde. Wat betreft gewassen: de sinaasappelbomen waren in de meerderheid. Overige bomen waren meestal palmbomen, wat aangeeft dat dit inderdaad een zeer warme streek is.

De laatste 150 km heb ik zeker 20 verongelukte hazen aangetroffen op de weg wat natuurlijk ook duidt op diversiteit aan gewassen in deze vruchtbare streek. Naarmate de bergen weer in zicht kwamen veranderde het landschap ook. Weer helemaal anders dan wat ik tot nu toe gezien had. Ik zou het willen beschrijven als lieflijker en vriendelijker, namelijk geen rotsen maar grote olijfbomen met weilanden, dus gras met vele kruiden en bloemen daaronder. Heel apart en mooi, ik kan mij goed voorstellen dat wandelaars, die bijvoorbeeld de route via de la plata geheel of gedeeltelijk gelopen hebben, verknocht zijn aan deze streek.

De dorpen welke ik passeer hier in Andalusie zijn ook zeer apart alles wit en kort op elkaar gebouwd met overwegend platte daken, lelijk zijn de vele tv antennes bij sommige dorpen. Men kent hier duidelijk nog geen kabel tv.

Vanmiddag was op een gegeven moment de temperatuur 43 graden dat zeker tijdens het klimmen menige extra zweetdruppels opleverde. Gelukkig was tijdens de afdalingen de rijwind wel lekker en is het wel te doen. Op tijd drinken en voldoende smeren zijn absoluut noodzakelijk.

Ik ben tenslotte om half 6 gestopt in Almaden de la Plata en heb voornemens om morgen weer vroeg te vertrekken om voor de hitte de nodige km`s te hebben afgelegd. Ik kom in de loop van morgen weer op een hoogvlakte en blijf dan tussen de 400 en 700 meter schommelen met een paar uitschieters naar 1000 meter. Ik verwacht er meer wind dus aangenamer. Zo ben ik ook benieuwd wanneer ik overige pelgrims ga treffen, uiteindelijk heb ik die nog geen gezien.

Dagafstand 99,57 km
Gemmidelde sneheid 16,26 km/uur
Max. snelheid 51,05 km/uur
Daghoogte 958 meter

2 reacties op 16 mei – Gestart met “De Zilverroute”

  • Heeyy Johannes!!
    Na wat wandelingen in het zuiden des lands zijn we weer van de partij om je verhalen te lezen cq te bekommentarieren.Even een opmerking wat betrefd Sevilla,ik mis hier het verslag van een mooie jonge dame waar je koffie zou gaan drinken. Maar wat wil je ook in zo’n mooie stad met zijn mooie Katedraal!!!In ieder geval zit je weer in goede temperaturen en mooie landschappen. blijf genieten en hou je haaks!!kus van Nellie en een schouderklop van mij.

  • Tip!!!!
    als ge nog eens zonder eten zit op zondag…(ik lees dat het eten daar op de weg ligt) ge moet ‘m alleen nog slachten en klaarmaken!!