13 mei - In korte broek gestart.

Geheel in stijl, van wat je in Andalusië mag verwachten, vanmorgen zonnebrandolie aangebracht en geprepareerd in de korte broek. Maar wat was het geval… het regende voor de afwisseling. Tot 11 uur gewacht met vertrekken onder het genot van koffie in de stationsrestauratie samen met het stel fietsers uit Twente. En na een frisse start na nauwelijks een half uur wederom een bar in om te schuilen. Om half 1 had ik precies 12 km op de teller staan met de wetenschap dat de Via Verde die ik moest rijden, over een lengte van 75 km langs geen dorp of schuilplaats zou komen het best wel spannend was. Maar de weersomstandigheden bleken steeds beter te worden. Af en toe nog wat lichte regen maar vanaf 2 uur werd het daadwerkelijk droog. Ik kon het zelfs veroorloven om mijn windhopper uit te doen, zodat ik fietste in korte broek en korte mouw, dus het gaat wat weer betreft de goeie kant op. Toch was het hard werken, met steeds een stevige wind op kop. Het zal mij benieuwen wanneer ik tijdens de tocht de wind van achteren ga krijgen. De hoogste temperatuur vanmiddag liep op tot 28 graden.

Heel de dag heb ik gereden tussen de olijfgaarden, wat een lust voor het oog was op en over de heuvels, ik zou haast zeggen bergen. De bermen, maar dat heb ik al eerder gezegd, zijn rijk begroeit met bloemen. Opvallend was ook dat er meer Spaanse fietsen rijden, hoofdzakelijk mountainbikers. Ik heb er vandaag ongeveer 15 gezien. Verder geen toeristen en/of Nederlanders.

Toen ik onderweg mijn lunch zat te nuttigen, brood, sardines, tomaten, worst en een liter melk, kwam er een stel uit Bilbao (Basken) bijzitten.Hij bleek kraanmachinist te zijn en tijdelijk zonder werk i. v. m.  de crisis. Het was een gezellig uurtje, om zo met handen en voeten en een prisma Spaans woordenboek te converseren..

Op het laast ging het vandaag toch nog mis, ik was nl 8 km te ver doorgereden, wat mij dus 16 km extra inspanning gekost heeft. Maar dat is het risico dat je loopt als je te weinig op de route kijkt en teveel rond gaapt.

Ik ben uiteindelijk gestopt bij een Hostal in het centrum van Dona Mencia waar ik voor een kamer 8,= euro moet betalen. Daar kun je dus niet voor op een camping gaan staan,  al begin ik deze wel steeds meer tegen te komen. De bewolkte lucht geeft aan dat het nog steeds niet stabiel is betreft het weer, dus is dit verreweg de beste optie.

Zometeen ga ik nog even de beentjes strekken en om 10 uur schuif ik aan om te eten. Het is een Spaanse gewoonte om zo laat aan tafel te gaan en ik pas me wel aan.

Morgen gaat het richting Cordoba. Ik wil op tijd weg zodat ik daar in de loop van de middag arriveer. Ik zou nog graag die stad nog gaan bekijken. Het pakje van Dre moet ik ook nog ergens ophalen alleen ik moet nog uitzoeken waar precies. Aan verkeerd rijden heb ik een hekel want die extra klim- km`s doen dubbel zeer. Ook zal ik morgen René gaan treffen heeft hij aangekondigd.  Ook daar kijk ik naar uit, na 17 dagen ploeteren in den vreemden.

Dagafstand 95,67 km
Gem. snelheid 16,44 km/uur
Max. snelheid 46,63 km/uur
Daghoogte 693 meter

11 reacties op 13 mei – In korte broek gestart.

  • karenze

    hoi pap een korte broek klinkt goed,wij zijn ook lekker een weekend op vakantie in twente en hebben al veel fietsers gezien bij de salandse heuvelrug heel mooi gebied
    gelukkig hebben we een kachel in onze bungalow want frisjes is het hier wel,succes met
    je boekjes en veel fietsplezier!!!!!groeten uit zuna(gem. wierden)

  • Maria van der Heijden

    buenos días
    Johannes,
    Omdat je wat tijd wilt besteden in Córdoba moet je zeker als eerste de Catedral de Córdoba bezoeken.
    Je weet niet wat je ziet.
    Vee4l plezier.
    En succes met je verdere trip.

  • peter

    dag johannes hoop voor jou dat het weert nu eidelijk beter gaat worden. wat de wind betreft weet je toch dat deze altijd van voren komt. wat mij wel opvalt is dat er zoveel nederlanders in spanje rond fietsen,is mischien ook wel fijn kun je lekker op zijn nederlands ouwe hoeren.
    groetjes van peter(marco).blijf je volgen

  • Dag Johannes,Hé Hé eindelijk die korte broek aan kunnen doen!!We hopen dat het weer nu goed blijft. Cordoba moet je zeker goed gaan bekijken,zeer de moeite en tijd waard!
    Als het je kan troosten,hier is het nog steeds de verwarming op 20!!
    Groetjes,o Martin en t Mien.

  • Inge Bellemakers

    Hoi Pap,
    Nog maar net terug van 2 daagjes zeeland en ik ben alweer naar boven gespurt om je verhalen te lezen!
    Geweldige foto’s van de omgeving, en mooi om te lezen dat ons pap daar een heel gesprek zit te voeren op z’n “spaans” Eindelijk is het zonnetje in aantocht, dus het zal steeds prachtiger worden, daar ben ik inmiddels wel van overtuigt!!
    Nou…. doe je best en geniet!
    X

  • Bernard en Lilian

    Ha Johannes, met veel plezier je verhalen gelezen, en ook groot respect voor je! Al dat klimwerk, barre weersomstandigheden, elke dag afwachten wat er op je pad komt, bijzondere contacten en wisselende omgeving. Dit alles maakt je tocht ook heel speciaal! Ook wij genieten met je mee en blijven je volgen, Groetjes Bernard en Lilian

  • Maria

    nou wat een mooie verhalen weer om te lezen op de zaterdagochtend… heerlijk dat het weer beter lijkt te worden. de mensen vriendelijker.. de natuur adembenemend ..en je doorzettingsvermogen nog steeds grootst…
    mens wat heb je een mooie bagage al aan indrukken en belevenissen..
    en heerlijk om zo op de hoogte te blijven..
    prachtig..

  • piet en janny kempenaar

    8 euro????, geen wonder dat er zware crisis is. Fijn hè, dat het natuurschoon zich daar niets van aantrekt. Smaakt het eten je nog een beetje en de koude wijn die ze erbij serveren?

  • herman

    Dag zwager:

    Nou eindelijk wat beter weer.Korte broek en 28 graden zitten wij ook op te wachten.Ik heb een landkaart gekregen van gies en nu zie ik pas waar je precies zit.Als ik het op google earth kijk en inzoom zie ik je nooit fietsen, dan ben je zeker net aan het rusten.Maar zo te lezen gaat het weer wat beter. Nou hou vol.Maandag gaan ze bij mij de wond weer bekijken en dan horen we het wel wat ze willen.verder is het stabiel. gr herman

  • jan van der kruisjkruis

    Hallo Johannes,

    Prachtig zoals jij je belevingen en gevoelens omschrijft.Ik verdiep me wat in je tocht.Geweldig zoals jij het beleeft en doet.Ik wens je veel mooi weer en vooral een geweldige fietstijd.

    Groetjes,

    Jan van der Kruis

  • Peter schagen

    Hoi johannes. Ik lees met bewondering jouw verhalen. Wij zijn er een weekje tussenuit geweest naar Renesse.toen ik van middag thuis kwam moest ik eerst weten waar je ergens uithangt. Man wat heb jij al moeten afzien. Ik had je al verteld dat Spanje een land is met wel de meest uiteenlopende Landschappen,Culturen en weersomstandigheden Maar dit heb ik zelfs nooit meegemaakt zo lang zo koud en slecht weer in deze tijd is zeer apart.Maar je zit nu zowat in het zuidelijkste gedeelte van jouw trip. Ik denk het kan alleen maar beter worden wat het weer betreft Johannes wij hebben groot respect voor jouw voor je doorzettingsvermogen we blijven je volgen en duimen voor je. Groeten van Peter en hanneke