11 mei – Een natte maar prachtige dag.

Om klokslag 8 uur vertrokken uit Orcera, prachtig uitzicht over een wijds landschap met hoofdzakelijk olijfbomen afgewisseld met bossen. Op het moment dat ik vertrok was het droog maar het zag er dreigend uit en men waarschuwde mij voor regen in de bergen. Maar als ik mij daar iets van aan zou trekken zou ik helemaal niet van zijn plaats komen. Overigens om in deze streek met zijn geweldige uitzichten een bui te trotseren is geen straf ook omdat ik een kleine 700 meter gedaald ben en de temperatuur dan ook wat aangenamer is. Dus afgewisseld door af en toe wat regen richting het aangekondigde meer Ëmbalse de Tranco. Via enkele klimmetjes kwam ik daarbij uit en dat was een ervaring apart, helder blauw met prachtige oevers waar hier en daar vee graasde . Dat alles in ogenschouw genomen vanaf de weg die parallel aan het meer liep op zo`n 50 meter hoogte. En tegen de bergen rondom het meer allemaal granieten grillige wanden, wat ook bestempeld werd als natuurgebied. Opvallend waren de vele roofvogels die er rondvlogen. Eveneens was opvallend dat in de stilte, want ook hier zag je maar zelden een auto, de vele vogelgeluiden die er te beluisteren waren. Halverwege passeerde ik ook een stuwdam, ongetwijfeld aangelegd onder het regiem van Franco want die staat bekend om zijn vele aangelegde stuwdammen.

Na pakweg 60 km kwam ik een stel Hollandse fietsers tegen waarmee ik tijdens een regenbui koffie heb gedronken, zo`n confrontatie met landgenoten is altijd erg leuk, alleen al om je eigen taal te horen en ervaringen uit te wisselen.

Nadat ik mijn fietsreis hervat had en de grootste beklimming van de dag er aan moest geloven, begon het na ongeveer 5 km te regenen en heb ik het bedwingen van de Puerto de las Palomas in de stromende regen volbracht . Ik moet zeggen dat het  een geweldige belevenis was met geweldige uitzichten vanaf een prachtige pas. In de afdaling die daarop volgde heb ik het enorm koud gehad. Door de striemende regen en ben om kwart voor zes gestopt in de mooie plaats Cazorla. Een uitgebreid bad genomen en al mijn spullen te droge gelegd. Inmiddels is het droog geworden en wil ik nog even de beentjes strekken door de stad te gaan bekijken.

Dagafstand 89,17 km
Gemiddelde snelheid 15,46 km/uur
Maximale snelheid 56,94 km/uur
Daghoogte 1306 meter

16 reacties op 11 mei – Een natte maar prachtige dag.

  • Maria van der Heijden

    Hoi Johannes,
    Geniet maar van de omgeving in Andalusië, het mooiste gebied van Spanje.
    Je komt alleen een week te laat in Córdoba, dan had ik je persoonlijk kunnen aanmoedigen,
    maar bij deze, via mail, veel succes verder.
    Groetjes,
    Maria van der Heijden

  • Rene

    He Bahamontes,

    Kun je mij donderdagavond sms’en waar je vrijdagochtend ongeveer zit dan rij ik daar naartoe!

    Groetjes,

    Je vriend Charly Gaul…hahahaha

  • Wij vinden het in een woord prachtig wat jij ons laat zien in wat jij allemaal vertelt.DIT vinden wij toch wel een heel bijzondere gave van jou…hou ons zo mooi op de hoogte van wat je ziet en beleefd…Wij genieten MEE!!!!!!

  • Goedemorgen Johannes.Hier is het nog steeds “somberweer”.
    Voor jou veel zon en blauwe luchten.Geniet ervan!!Wij gaan naar Maastricht,als ik ons “sliefvrouw”tegenkom,zal ik ze groeten!!
    Groetjes,
    o Martin en t Mien Bell.

  • Maria

    nou hier ook weer met veel bewondering voor je doorzettingsvermogen je verhalen gelezen.. wat een indrukken zul je opdoen.. en geweldig om te hier te lezen.. dat is toch wel geweldig van internet..
    dat wij zonder zweten en zwoegen toch een beetje ‘meefietsen”
    ik hoop dat je nu een aantal goede dagen krijgt qua weer.. prachtige gebieden doorfietst..en zo de kilometers weer gaan maken..
    maar het is geweldig wat je nu al presteert vind ik..
    het zijn prestaties van jewelste…

  • Johannes,

    Blij te horen dat je weer op weg bent. Bij mij heeft de pechduivel toegeslagen. Zit vast in Branne, bij Bordeaux na zo’n kleine 1300 km in 11 dagen. het ging te goed waarschijnlijk. Er is een nieuw achterwiel onderweg vanuit Nederland, maar ivm hemelvaartsdag zal dat wel even duren. Hopelijk komt het vrijdag hier aan. Het zal de voorzienigheid wel zijn om ons doel samen te bereiken. Laat ik het daar maar op houden. Ik wordt er absoluut niet vrolijk van hier vast te zitten. Kijk de blog maar en laat wat horen.
    Buen Camino,

    Tonny

  • tars

    Ha fietsende reisleider,
    we hebben er toch al mooi bijna 1/4 opzitten…. en het valt me tot nu toe reuze mee: ik heb er nog niks van geleden! Mooi is uit je verslagen af te leiden hoe het weer is, dat hoef je er niet eens bij te vertellen. Je stemming van dat moment zegt genoeg: een vrolijk bericht is prettig fietsweer, zit het wat tegen dan klinkt er hier en daar een wat kritischere noot (terecht overigens). Dat belooft nog wat, want vanaf nu wordt het alleen maar beter weer. Petje af dat je na een wat mindere dag je jezelf weer zo oplaadt, dat de dag erna weer volop genoten kan worden, zowel door jou op de fiets als door ons met je verslagen. Door de dagen dat het allemaal wat tegenzit, krijgt je prestatie straks als het erop zit alleen maar meer glans. Ging alles van een leien dakje dan zou ik zelfs de tocht kunnen maken. (in ieder geval de heenreis…) Blijf genieten en vooral de site voorzien van je belevenissen: het aantal lezers groeit met de dag!
    Houdoe

  • Maria

    hier ben ik ook weer.ik dacht dat ik al een bericht had geplaatst maar kan het niet vinden dus vergeten te verzenden..veel bewondering en respect voor je volharding..doorzettingsvermogen..en alle weergoden die te tegen komt op je route.. wat een indrukken zal je opdoen.. ik vind het indrukwekkend..en heb het gevoel dat we zo een beetje met je meefietsen..zo beeldend omschrijf je de verhalen..
    maar ook een familiebericht van mij.. ik moest vandaag bij een internist zijn in lelystad..die man hoort mijn achternaam..en zegt gelijk..ik heb het vak geleerd van een non.. zuster Bellemakers…!!hij wist niet haar voornaam omdat zij zo’n autoriteit was .maar zij heeft hem geleerd naar de patient te kijken.te luisteren ..en niet af te gaan van alleen het dossier..
    nou het gaf gelijk een band..dat snap je… zou dat tante Anneke zijn geweest.. ?? hij kon haar zo uittekenen zei hij..en als ze nog zou leven zou ze nu 100 zijn geweest of zo..
    ik vond het bijzonder.. toeval bestaat niet zei hij…

  • Wil en Petra van Rooij

    Hoi Johannes , we zijn vandaag bij Herman-Jan in het ziekenhuis op bezoek geweest en daar kregen we de naam van je website te horen.
    We hebben op dit moment nog niet alle verslagen gelezen maar gaan dit zeker doen.
    Zo te zien heb le alle jaargetijden in korte tijd al meegemaakt, maar dat weet je van te voren ook niet. Binnenkort lezen we je verslagen en laten daarna weer iets van ons horen.
    Johannes we wensen jou een mooie tijd toe en blijf genieten van eleke pedaaltrap.

    Groeten van Wil en Petra uit Dommelen

  • Monique en Erik

    Dag Johannes! Wij hebben gisteren met je koffie gedronken tijdens de onweersbui. Goed dat je de top toch nog gehaald hebt, ondanks het late uur en het bere slechte weer.! Gelukkig wordt het vrijdag echt beter! Er is zon voorspeld horen we net op de spaanse tv. Heel veel succes met je tocht! Geniet!
    veel groeten, Monique en Erik

  • Frans-jozef Maas

    Hoi Johannes,

    Ik dacht vanavond laat ik nog eens kijken naar je belevenissen. Je kunt zo een boek gaan schrijven. Leuke verhalen en belevenissen. Moet toch een geweldige ervaring zijn om zo door het Spaanse land te rijden. Als ik zeg dat ik niet jaloers ben dan lieg ik. Veel plezier nog en geniet er van. Ben benieuwd naar je verhalen als je weer terug bent.

    Groeten uit Meijel van Frans-jozef Maas en familie.

    PS Kan ik ook dit jaar weer een dekbok reserveren. Hij mag wat eerder komen dan afgelopen jaar.

  • Frans en Mariet

    Hoi, Johannes.

    Telkens als de computer wordt opgestart gaat de eerste handeling naar “Johannesopdefiets” om je prachtige verhalen te lezen. Je hebt al veel sneeuw, regen, bergen en negatieve bewoners verslagen. En ook die enkele hobbel die je tegen bent gekomen is met verve neer gegaan. Je bent nu aangekomen in het deel van Andalusië waar ook wij, maar dan wel heel comfortabel in een airconditioned auto, hebben rondgetoerd. Wij hebben HEEL VEEL respect voor de inspanningen welke jij daar levert. Ik rij in gedachten mee en ik moet zeggen dat dat voor mij al training genoeg is, het is afzien. Normaal gesproken moet het daar zonnig en warm zijn en heb je meer kans om nat te worden van het zweet als van de regen. Johannes succes en vergeet niet te genieten, je bent nu daar.
    Overigens met de gehele veestapel gaat het uitstekend ondanks dat er geen geboortes meer hebben plaatsgevonden.

    Groeten van Frans en Mariet.

  • Peter van Kemenade

    allereerst “groot respect” met de wijze waarop jij de zowel figuurlijke als letterlijke “pieken en dalen” trotseert om jouw doel te bereiken. Niet het fietsen van de 6000 km maar op jouw manier een jongensdroom ten uitvoer brengen wat alleen mogelijk lijkt met de juiste ambitie en doorzettingsvermogen maar ook alleen maar met het geweldige plezier wat jij er aan beleefd. Het “genieten” wat bijna in iedere zin van jouw prachtige verhaal voelbaar is. Het lijkt er ook bijna op bij het lezen ervan alsof je mee fietst. Behalve de fietser Johannes lijkt nu ook “de schrijver” geboren in jou. Het zou fijn zijn als deze verhalen ooit gebundeld gaan worden, ze kunnen nog vele van ons inspireren. Ik ben in ieder geval kei-jaloers op jou…..! Niet op het feit dat jij daar fietst en geniet want dat is je meer dan gegund, maar op het feit dat jij het lef hebt je droom te verwezenlijken met alleen Johannes bij je. Een man die eigenlijk nooit alleen is omdat je bijna automatisch bij het aankijken al uitgenodigd wordt om iets te gaan zeggen.
    Ik wens je nog heel veel plezier en weet omdat ik daar geweest ben dat de route door Andelusië naar Cordoba je nog regelmatig zal gaan verbazen.

    Groetjes Peter (3-ling)

  • Dag Johannes,
    Ik las de reacties op jouw site en zag dat zelfs tante Aneke genoemd werd.Wie is die Maria???? We zijn benieuwd. T Anneke is een zus,schoonzus, van ons.in 2003 overleden (bijna 83 jaar oud). martin@bellemakers.nl is de enige broer van haar die nog leeft.
    Verder fiets goed door,iedereen leeft mee!En inderdaad het wordt beter eer daar!
    Wij hebben deverwarming nog aan!!
    Heel veel geroetjes,
    o Martin en t Mien Bellemakers.

  • stijn

    hai ome Johannes,
    alles goed daar in Spanje op de fiets?
    als je morgen een leuk hotel hebt, dan drink maar een flesje wijn op mijn verjaardag.
    papa betaald hem wel als je terug bent.
    heel veel succes en een hele goeie reis…
    Stijn

  • Gust Geraerts

    Hoi Johannes
    Ik lees de verhalen die je schrijft met veel plezier. Ik vind het knap wat je doet ondanks het slechte weer dat je al gehad hebt hou demoet er in en gewoon doorgaan.