10 mei – Een wereld van verschil !

Vannacht onrustig en vrij slecht geslapen. Waarschijnlijk was daar de op- stapel- staande- rit van vandaag debet aan, en begrijpelijk want gaan slapen met vragen van:  is het morgen droog? en: zijn de beklimmingen voor de boeg te verwezenlijken?, zijn gedachtengangen die onbewust in je grijze massa rondspoken. Half zeven opgestaan, reisvaardig gemaakt, gekleed in 5 lagen kleding en lange broek ben ik om 7 uur op de fiets gestapt. Zware bewolking, droog en windstil toch maar vertrokken door de Sierra de Alcaras, een mooi natuurpark, richting Riopar. Met in het achterhoofd de wetenschap dat ik geen mensen en dorpen tegen zou komen, wat ook de realiteit bleek te zijn.. Maar wel blij dat ik weg kon uit de negatieve uitstraling van de bevolking in Vianos, die naar mijn gevoel eigenlijk geen pottenkijkers dulden in hun directe omgeving. Overigens, de kroeg waarin ik noodgedwongen vrijwel de hele zondag vertoeft heb hing vol met foto`s van geschoten wilde zwijnen. Niet zomaar een paar, maar met tablo`s van 15 wilde zwijnen en de gehele plaatselijke bevolking op de achtergrond.

Met af en toe wat lichte regen heb ik in een redelijk tempo de twee passen genomen op een droog stokbrood en water, want om 9 uur zou er pas een mogelijkheid zijn om bij de plaatselijke winkel brood te kopen, of een ontbijtje  met jam in het restaurant van mijn hostal. Achteraf ben ik blij met deze beslissing, want ondanks afzien en werkelijk geen mens tegen gekomen te zijn, zat ik om 10 uur aan de koffie en had de eerste obstakels al achter de rug.

Jammer was de laaghangende bewolking en af en toe de regen die er viel in het geweldig mooie natuurpark. Ook de weg zat vol kuilen en was van  zeer slecht asfalt zodat er constant geconcentreerd gefietst moest worden, bij de tweede grote afdaling kwam ik weliswaar een tandem met een stel uit Goirle tegen, die de route in omgekeerde volgorde reden. Na een kort onderhoud werd mij wel duidelijk dat het vervolg van de tocht alleen maar mooier en interessanter zou worden. Kortom dat was positief voor de moraal.

Nauwelijks 15 km verder, na pakweg 600 meter gezakt te zijn uit het middengebergte werd alles vriendelijker: de mensen, het uitzicht, maar ook de nodige bars, hotels en winkels doemden met regelmaat van de klok op. Evenals de wegen die zienderogen beter werden.

De oorzaak werd bewezen door een groot bord met de tekst “Provincie Andalusië” en ik moet bekennen dat alles veranderde, het landschap werd met zijn ontelbare geordende olijfbomen met verre uitzichten opgevrolijkt. Gevolg: als er eens een buitje viel kon je tegelijkertijd ergens de zon zien schijnen wat natuurlijk goed was voor de moraal.

Als klap op de vuurpijl trof ik een geweldig hotelletje met vriendelijke mensen, een geweldige brandschone kamer en  een perfecte hidrotermal op de badkamer en met een mooi uitzicht op de stad Orceda.

Morgen langs het meer “Embalse de Tranco” een ferme klim van de Puerto de las Palomas richting Cazorla en Jodar naar Jaen. Naar ik verwacht zal ik donderdag in Cordoba arriveren.

Ook met de geweldige ruggesteuntjes door middel van de reacties is voorlopig de enigzinse dip getackeld en heb ik er weer zin in.

Dagafstand : 87,01 km
Gemiddelde sneheid : 14,14 km/uur
Max. snelheid 54 km/uur
Daghoogte 1424 meter

9 reacties op 10 mei – Een wereld van verschil !

  • Joze en Andries

    Hallo Mijnheer Bellemakers

    Wat een ervaringen doe jij toch op en wat mogen wij meegenieten van je verhalen. Je schrijft het zo netjes dat het lijkt of wij daar ook zijn geweest als we je verhaal uit hebben. Met in totaal 1097,82 km in 14 dagen en een daggemiddelde van 77,13 met een dag niet en een dag weinig gefietst te hebben is het geweldig zo’n prestatie als je daar neerzet. Hopenlijk ben je op tijd in Cordoba om je vervolgroute in ontvangst te nemen. Veel succes verder.

    Groeten uit Millus van Joze en Andries.

  • karenze

    hoi pap positief dat je weer een mooi gebied bereikt hebt,en dat het zonnetje zo hier en daar weer wat tevoorschijn komt,en mooi nieuws van de mensen uit goirle heeel knap op een tandem(wat voor mij en han)
    echt nie !! ha ha ha !hoop dat je vanacht goed slaapt en morgen weer lekker optijd kan starten om langs het meer te genieten en om natuurlijk de flinke klim te maken doe je best je kunt het!!
    xx karenze

  • Inge Bellemakers

    Hoi Pap,
    Wat heerlijk om je straks ff gesproken te hebben en je weer vol energie en enthousiasme te horen, (wat weer duidelijk terug komt in je dagverslag!) Wel skon om dan te horen dat ons pap net de was heeft gedaan (komt ook niet al te vaak voor in holland) Ga er weer vol goede moed tegenaan, en ik denk echt wel… het word alleen maar mooier!!!
    Tot morgen maar weer!!
    Dikke kus

  • Dore-Mieke Verrijt

    Hallo Johannes,

    Wat geweldig om je “weg” zo te kunnen volgen. Vol bewondering lees ik je verslagen. Bewondering voor de manier waarop je het met iedereen deelt en bewondering voor dat wat je doet. Knap hoor. Ik wens je een mooie tocht met niet teveel tegenslagen. Ik zal je zeker volgen. Heel veel succes, moed en kracht, veel zon en vreugdevolle ontmoetingen.

    groeten Dore-Mieke Verrijt.

  • herman

    Beste zwager: ik heb nu twee dagen geen internet gehad dus kan ik vandaag weer heel wat lezen. Het zijn geweldige verhalen en geniet elke keer weer. Het ziekenhuis is bezig met een vaste verbinding voor mij maar dat is nogal een probleem. Hou vol en tot gauw. gr herman.

  • Ook nog even Johannes!
    Fijn dat je in de provincie Andalusië bent aangekomen. Wij vonden daar de omgeving én de bevolking indertijd heel vriendelijk.
    Ga er maar lekker tegenaan! Wij zweten al als we er aan denken dat die vulkaan in Ijsland zijn fatsoen niet houdt!er worden nogal wat vluchten afgelast! Maar dat is nog een maandje voordat we naar Martijn gaan in Noorwegen.
    We hopen nu eerst op heel mooi weer voor jou! Komt je wel toe !Goed zo doorzetter!!
    Groetjes en slaap vannacht maar lekker.
    o Martin en t Mien Bell.

  • Mirjam Bellemakers

    Fijn om te lezen dat het allemaal iets positiever is gegaan gisteren….hopelijk blijft dat zo!!
    We blijven het volgen en duimen voor je!!

    groetjes Mirjam (en de rest va het gezin)

  • Loes van de Nieuwenhof

    Hey Ome Johannes,

    Fijn om te zien dat het zo goed gaat en dat je het naar je zin hebt.
    De verhalen zijn echt super om te lezen, en hele mooie foto’s.
    Zo kunnen we toch een beetje mee genieten, van al het moois wat je meemaakt!
    Succes nog en geniet van elke dag!

    Groetjes Loes

  • Titus en Jay

    hallo gemotiveerde neef

    zoals ik die foto,s bekijk ben je al berg af aan het gaan ( JUST KIDDING) HOU ER DER MOED IN OOK HIER IN NEW YORK WORD AAN JE GEDACHT

    WAT DIE KOU BETREFT DAAR KRIJG JE HAREN OP JE RUG PAS MAAR OP DAT JE NIETS EERST GESCHOREN MOET WORDEN OP (JE RUG DAN) voor dat

    je weer bij Annie in bed mag

    het aller beste en tot horens T&J NEW YORK CITY