4 mei - Vertrek nog even uitgesteld.

Vannacht heb ik mij voorgenomen om indien het droog zou zijn om toch te vertrekken met extra kleding, 2 paar sokken, thermo ondergoed en nog een paar sokken aan mijn handen gestoken moet het lukken …….. dacht ik!
Met -3 ( lees: onder nul, met een gevoelstemperatuur van pakweg – 15, door die straffe bergwind), ben ik gepakt en gezakt toch maar vertrokken. Na honderd meter was mij al duidelijk dat het een onmogelijke zaak bleek en ben weer omgedraaid om terug te gaan naar mijn Hostel. Wat ik onderschat had, was de gladheid. Er wordt hier voor die enkele auto niet gestrooid en door bevriezing van de sporadische spoorvorming bleek het onmogelijk om te lopen, laat staan te fietsen.
Mijn theorie was dat als ik het te koud zou krijgen of het te stijl zou worden om te fietsen, ik verder zou gaan lopen. De volgende plaats, 18 km verder, moest immers te doen zijn…

Terug in mijn Hostel heb ik mij laten overtuigen dat ik minstens nog 2 uur zou moeten wachten voordat de dooi op de weg in zou zetten en dat de gladheid zou verdwijnen. De geplande route van vandaag gaat over 2 beklimmingen, de Monteagudo del Castillo en Puerto de Cabigordo. De volgende grote plaats is Teruel, wat 47 km verderop ligt. Belangrijker nog 300 meter lager! Ik verwacht de weersituatie dus mogelijk ook aangenamer.

De streek van het woeste bergland van de Maestrazgo, waarin ik mij nu bevind, kent voor Spaanse begrippen een snel tempo van ontvolking en men noemt de hoofdoorzaak dat men verstoken is van een rechtstreekse verbinding met Madrid. De inwoners lijden aan een minderwaardigheidscomplex, waardoor men een actie is gestart onder de naam “Teruel Existe” (Teruel bestaat).

Inmiddels is het half 11 en moet mijn lap-top aan het infuus. Ik verwacht over pakweg een half uur nog een poging te doen om te vertrekken. Wordt vervolgd ……………

De tweede (gelukte) poging !

Het was ruim 12 uur toen ik onder de plaatselijke belangstelling was vertrokken. Heel voorzichtig en als een eskimo verkleedt. Voorzichtig, omdat ik een constante druk onder de pedalen moest houden en mijn stuur zo weinig mogelijk mocht laten slingeren. Dit vooral in het begin: een steile beklimming. Ik moest op de fiets blijven zitten dan was ik het stabielst en bovendien werd ik gadegeslagen door de bezoekers van het Hostal. Regelmatig ben ik van de fiets gemoeten omdat er ijsvorming was of sneeuwduinen, die overigenswel met een sneeuwschuiver bewerkt waren maar daar wordt de weg natuurlijk niet brandschoon van. De gemiddelde voortschrijding in tijd viel mij niet tegen en voor wat betreft de kou viel ook wel te doen, wat natuurlijk kwam door het vele lopen. Maar ondanks 3 paar sokken aan had ik wel last van koude voeten.

Een heel enkele keer kwam ik een auto tegen of reed er een achterop. Deze gingen allemaal in de berm staan. En diegenen die mij voorbij moesten deden dat pas, nadat wij beiden wisten wat er zou gaan gebeuren. Nergens in Europa, zo is na vandaag mijn overtuiging, is men zo fietsvriendelijk. Een politieauto heb ik wel 5 keer gezien volgens mij om controleren of de missie wel goed afliep. De beide op stapel staande cols heb ik dan ook verder zonder kleerscheuren weten te volbrengen met een temperatuur van rond en onder het vriespunt en met een enorme harde wind. Op de hoogvlakte kon ik hem af en toe nauwelijks op de weg houden. Na verloop van tijd verdween ook de sneeuw. Zeker toen ik 1300 meter lager (geen 300) finishte. Een ervaring die ik geen tweede keer hoop mee te maken. Over afzien gesproken..!

Ik zit nu in de prachtige stad Teruel in een hotel op stand. €60,-, En dat is meer als dat ik de laatste 2 dagen in totaal kwijt was op mijn vorige locatie. Alles marmer (vandaag bijna niet gezien want dat zat onder de sneeuw) T.V., bubbelbad, fiets op de kamer en een goeie gratis WiFi verbinding. Tenslotte ook waardig om te vermelden: om 4 uur gestopt. Met een geweldige voldoening en trots voel ik mij nu weer een gelukkig mens.

Tripafstand : 48,13 km
Gemiddelde snelheid :15.47 km/uur
Maximale snelheid :69,21 km/uur
Daghoogte 768 meter

13 reacties op 4 mei – Vertrek nog even uitgesteld.

  • tars

    dag Johannes. Wat een verhaal. Wie houdt er nu rekening mee dat je in het zuiden van Spanje in mei nog rekening moet houden met sneeuwschuivers? En wij hier al mopperen omdat het wat regent en niet echt boven de 10 graden komt… Knap dat je je er doorheen slaat. Goed dat je geen onverantwoorde risico’s neemt en een ongeplande rustdag ingelast hebt. Dan maar een paar dagen later thuis, dat houden wij ook nog wel vol….
    Veel groeten, veel plezier, beter weer, constant berg af, lekker eten en mooie landschappen gewenst vanuit St. Anthonis

  • Margon

    Wat een geweldige verhalen! Hoe meer je moet afzien, hoe meer je van alles kunt genieten, zoals je beschrijft in je verslag. Nog heel veel genietmomenten Johannes!!!!
    Groetjes Margon

  • Inge Bellemakers

    Heey Pap,
    Ik ben er maar eens goed voor gaan zitten en dat was wel nodig….
    Ongeloveloos wat je zo in een paar dagen voor de kiezen krijgt (qua weer) en wat geweldig om te lezen dat de bevolking zo sociaal en behulpzaam is (is bij ons nog niet zo vanzelfsprekend)!! Mooie verhalen die je schrijft, ik geniet ervan hoe je alles ervaart en omschrijft!! Blijf de juiste beslissingen nemen en GENIET!!!!!
    Gr oit stippent

  • karenze

    hoi pap,
    nou het moet nie gekker worden toch goed ingeschat 3 paar sokken mee te nemen,fijn te weten dat de mensen daar erg vriendelijk zijn en rekening houden met de fietser[s] uhm!Wat een ervaring zeker 1 om nooit te vergeten succes verder het gaat je goed gr uit asten

  • Antonet Vonken

    Hoi Johannes,
    Wat een ondernemende man ben jij!
    Het is wel even heel iets anders dan schapen houden.
    Als je terug bent moet je er eens over denken om een stukje over je belevenissen in de Ruif te zetten.
    Ik heb het met veel belangstelling gelezen en wie weet kom je daar ook nog wel schapen tegen. Zet ze dan op de foto.
    Ik wens je een goede reis zonder tegenslag.
    Groeten uit Budel,
    Antonet

  • John Visser

    Hoi Johannes,
    Wat ben jij toch een bikkel !
    We volgen je al dagen vanuit ons vakantiehuis in Denemarken.
    Wij zullen maar niet mauwen dat het hier af en toe flink waait in de duinen, want wij hebben nog steeds maar 1 paar sokken nodig èn elke dag zon.
    Interessant om je te volgen en we wensen je veel succes en nog spannende ontmoetingen toe !
    Hartelijke groeten van John Visser

  • Frans en Mariet

    Beste Pelgrim.

    Dit is dan nog maar het begin en dan al zo afzien en toch genieten. Wij genieten van je mooie verhalen en zien er elke keer naar uit om al het moois te lezen. Pas wel op je zelf. Op tijd rusten, drinken en eten, dan komt alles goed.

    Mi jawwe veestoapel gi ut ok goewd, ze komme niks tekort.

    Groeten oit it kaaw Boakel, Mariet en Frans.

  • Maria

    ik was al benieuwd bij de sneeuwbeelden op het journaal of jij daar ook nog mee te maken zou hebben ?? nou ja dus..Mens wat een doorzetter ben je.. en bizar de temperatuur en omstandigheden en toch doorfietsen..het moeten onvoorstelbare indrukken zijn ….
    prachtig je verhalen om te lezen.. de ontmoetingen.. het terug in de tijd voelen..
    maar vooral je gemotiveerdheid is indrukwekkend.. mijn vader zou zijn pet voor je afzetten..en je wijzen op het genot van een lange onderbroek en goed warm hemd… van mij een enorme schouderklop.. en hoop dat de weersomstandigheden beter worden..

  • servaas

    succes!

    Servaas

  • De eerste 514 km op en neer zitten erop. Mijn Tip van de week is dan ook : neem de volgende keer een extra wiel mee want vele wielen maken licht werk!
    En zoals Columbus zei: ” Má vale perder la silla que el caballo.
    Mejor es que el vellón se pierda que no la oveja”……………………….en op naar Cuenca Succes!

  • peter

    je bent wel een bikkel om door tegaan met zulk weer blijf je volgen zoals beloofd
    gr peter van eijk (pantani)

  • T&T

    Hallo Johannes,
    Mocht je soms wat strooizout nodig hebben, onze Harrie wil zich misschien wel beschikbaar stellen om een handje te komen helpen, er is vast nog wel wat zout over op de gemeentewerf.
    Kijk goed uit en zorg dat je er op tijd warmpjes bij zit.
    Groeten en tot schrijfs!

  • Emmy

    Hoi Johannes geweldig allemaal wat je ziet en meemaakt. Heb vandaag de fotos van de sneeuw aan de buurvrouw van Anny mevr.Vogels laten zien haar commentaar was Hans had beter in Boakel kunnen blijven.Groetjes van ons en geniet Broekjes uit Millus.