3 juni - Obstakel mogelijk getackeld!

Enigszins gedwongen gestopt in San Antolin met het hooggebergte in zicht. En als iedereen de vermeende gemaakte afspraken nakomt worden wij morgenvroeg 20 km verder met fiets en bagage afgezet om de reis voort te zetten. Door wegwerkzaamheden zijn wij vandaag opgehouden en is er onvoorziene stagnatie ontstaan. Op het traject San Antolin – Luna is men bezig met asfalterings werkzaamheden en mag het verkeer alleen s`morgens voor negen uur en s`middags tussen 2 en 4 gebruik maken van de weg, en aangezien het een klim is van 10 tot 12% is het niet te verwezenlijken in zo`n kort tijdsbestek bovendien schijnen er hele stukken asfalt verwijderd en/of onberijdbaar te zijn voor fietsers. Een derde argument om het niet te fietsen is het gegeven dat er constant vrachtauto`s aan en af rijden met veel stofontwikkeling.

De volgende oplossing is gevonden: wij hebben samen met een Belgisch echtpaar een deal gemaakt met de Hostal eigenaar waardat wij vannacht zullen overnachten, hier in het dorp, om ons morgenvroeg met fiets en bagage weg te brengen tot achter de wegwerkzaamheden. Het zal mij benieuwen of alles uit gaat komen. Hij heeft in ieder geval beloofd dat hij wat gaat regelen en daar houden wij het voorlopig op.

Vannacht een fijne Refugio gehad in Cadabo met enkele Pelgrims die te voet op weg naar Santiago waren en een Zwitser die al 75 dagen onderweg was en in dit geval ook richting huis. Gisterenavond een heerlijk Pelgrims menu genoten zodat wij vanmorgen toch met een volle tank zijn kunnen vertrekken. Op het programma stonden vanaf het begin een aantal klimmen om in het hooggebergte van de provincie van Cantabrica te komen en Galicië te verlaten.

En na de tweede klim reden wij plotseling in de zon met in de dalen de nog laaghangende bewolking een mooi gezicht om zo als het ware boven de wolken te fietsen. Het landschap is vandaag ook veel veranderd en alles wijst erop dat wij in de bergen zitten. Met enorm diepe dalen en ook de bloemenpracht welke ik al eerder in Spanje mee heb mogen maken is op de flanken van de ruwe bergen weer volop aanwezig. Wij moeten nu ook regelmatig hoogtes overwinnen van 500 meter en meer. Morgen gaat dat zelfs 1000 meter worden, in een ruk naar boven, maar dat was bekend. Tussen de oren zijn wij er op voorbereid en kunnen wij ons de komende dagen volop uitleven.

Ondanks dat het voor de fiets een bijna ondoenlijke tocht is komen wij af en toe toch wel fietsers tegen, die Belgen in ons Hostal met de tandem, maar onderweg zijn wij er vandaag ook een stuk of 5 tegengekomen waaronder een Nederlands echtpaar. Ook kwamen wij een prachtig figuur tegen, een kerel van een jaar of 30 die zijn hele gezicht getatoeëerd had en om ons te begroeten gebruikte hij een knijp toeter wat het geluid van ta to… ta to… voortbracht. Prachtig om met zulke actie`s verrast te worden.

Aan mijn fiets heb ik inmiddels een volgend mankement. Mijn brookszadel is doorgezakt zodat ik als het ware op ijzer zit en met de stelmogelijkheden ben ik ook op het eind zodat dit voor mijn zitvlak een probleem aan het worden is. Mijn fietsenmaker had al wel aangegeven dat hij niet zo gecharmeerd was van dit zadel omdat inderdaad het leer volgens hem te vlug en veel te ver door ging zakken op den duur. Uiteindelijk mijn keuze en ik vraag mij af of het wel de juiste was.

Van de dag van morgen verwacht ik veel, als het eerste plan uitgevoerd wordt zoals verwacht gaat het morgen richting de eeuwige sneeuw welke ik al op afstand heb gezien voor de vijfde keer tijdens mijn expeditie. Volgens de gegevens krijgen wij nog enkele natuurgebieden en passeren wij voormalige grauwe mijnwerkersdorpen die door Europese subsidies flinke opknapbeurten hebben gehad om deze voor de historie en het nageslacht bewaard te houden. De huizen in deze streek zijn over het algemeen gebouwd van natuursteen evenals de schuren en andere bouwwerken de daken zijn van leisteen en tegen de steile hellingen liggen deze trapsgewijs boven elkaar. De voorraadschuren zijn gebouwd op palen voorzien van een platte afweersteen tegen de knaagdieren wat een bijzonder beeld geeft.

Morgen dus gecompliceerd verder met geïmproviseerd fietsen vervoer tot voorbij die zwoegende wegenbouwers…………………………..

Dagafstand 65,92 km
Gemiddelde snelheid 14,38 km/uur
Max.snelheid 67,25 km/uur
Daghoogte 1190 meter.

8 reacties op 3 juni – Obstakel mogelijk getackeld!

  • petra (collega Inge)

    Hallo Johannes, ademloos je verhalen zitten lezen. Geweldig wat een ervaring. Blijf vooral genieten van alles en inderdaad je bent een rijk man!!

  • Riek van Raaij

    Hallo Johannes,
    Je kent mij niet maar van Tars van de Broek heb ik van je wonderlijke fietstocht gehoord.
    Ook Lourdes zou in je reis voorkomen.
    Wij gaan met 40 pelgrims uit de Gemeente Sint Anthonis 6 dagen naar Lourdes.
    En wel van 9 t/m 14 juni.
    Het zou leuk zijn je daar te treffen als je in die dagen Lourdes aandoet.
    Op 10 juni doen we aan de lichtprosessie mee.
    En op 11 juni hebben we s’morgens om 8.30 uur een H.Mis bij de grot.
    Door het vaandel van Sint Anthonis zijn we te zien.
    Maar bovenal wens ik je een voorspoedige reis en hopelijk tot ziens.

    Groeten Riek van Raaij

  • Frans Knapen

    Hallo Johannes,
    Ik begrijp dat je aan de Asturische kust zit (S. Antolin). Aan die noordkust van Spanje heb je vele geweldige visrestaurantjes!!
    Geniet ervan!
    Frans Knapen

  • Inge Bellemakers

    Heey Pap,
    Je ziet maar weer een tocht vol verrassingen… Ben je weer goed op dreef missen ze weer een stuk weg…!! (deel daar maar wat kaartjes uit, zo te lezen is er nog werk genoeg!) Verder hoop ik voor je dat het nog wel te doen is om op zo’n ijzer te zitten want veel vet zal er wel niet meer aan zitten die het wat aangenamer zou kunnen maken! Schitterende foto’s, echt geweldig! Geniet en tot het volgende verslag!
    X oit stippent

  • Maria

    het is even bijlezen want ik heb een paar dagen overgeslagen… maar jij fietst gewoon stug en stevig door.. op een beschadigde fiets.. een doorgezakt zadel… hoop dat dat niet voor pijnlijke problemen gaat zorgen.. en de verhalen blijven prachtig.. indrukwekkend en bijzonder.. en nu op de terugweg begrijp ik..
    kom je ook langs Almkerk ?

  • karenze

    hoi pap geweldige fotos fijn dat je nu zelf op de fotos staat dat is ook wel makkelijk als er iemand een paar kiekjes maakt ziet er goed uit en inderdaad veel vet zit er nie meer aan,strak lijf voor een 60tiger daar zullen veel mannen jaloers op zijn.Ook je verhalen zijn prachtig om te lezen ben benieuwd hoe je de klim van 1000meter gaat maken hopelijk werkt het zadel nog ff mee,we wachten af wat je morgen weer mee gemaakt hebt,geniet van weer een mooie dag wij genieten mee p.s puk en jannes vonden het superleuk om jou weer te zien op de computer.groeten en zet m op pap!!!wij zijn trots op jou!!

  • Jan de Koning

    Ha die Johannes, vorig jaar hadden Dennis, Frans en ik tijdens ons rondje bij jullie een koffiepauze. Ik maakte toen het “grapje” dat we jou niet op de hoogte brachten van onze rondje omdat wij jou niet bij konden houden. Nadat ik jouw verhalen heb gelezen, is het geen grapje meer, maar werkelijkheid. Tjonge, tjonge, het is echt een geweldige prestatie en ik moet bekennen, het gaat bij mij wel kriebelen.
    Veel succes en vooral blijven genieten.

    Groetjes,
    Jan

  • peter

    ha die johannes het is vandaag alweer de 6 juni lang niets meer van je gehoord zal zo zijn redenen wel hebben ik hoop niets ernstigs.
    hoop toch weer snel iets van je tehoren gr marco