20 mei – Ondanks 40 graden goei fietsweer.......

Vannacht zeer goed geslapen aan de Plaza Mayor in Trujillo, in een knus en sfeervol Hostal. Dus uitgerust om half negen vertrokken onder een strak blauwe hemel. Wel een vrij straffe wind recht van voren maar je kunt niet alles naar wens hebben. De stad uit en Westwaarts.

Het begon met gevarieerde landbouw en al gauw kwamen de steeneiken weer in beeld, met de inmiddels bekende weilanden eronder. Opvallend waren de vele soorten vee die er graasden, verschillende rassen koeien en stieren, geen van allen onthoornd zoals het hoort want onze schepper heeft ze tenslotte niet voor niets hoorns gegeven. Sterk blinkend vee met sterke benen en hoeven kracht stralen ze ook uit. Ook liepen er vele koppels melkgeiten in gemelleerde kleuren, wit, bruin, zwart en bonte evenals kleine en grote koppels schapen en dan natuurlijk die Iberische zwijnen in hun bijzonder donkere schutskleur.

De eerste 42 km vandaag naar Torrejon el Rubio waren er geen winkels of bars zo, werd gewaarschuwd. Het was dalen en klimmen om 3 keer een rivier over te steken, de Rio Tozo de Rio Almante en, na het nationaal natuurpark, tenslotte de Taag.

Vandaag was het weer enorm genieten met name in het beschermde natuurpark dat bekend staat om zijn enorme populatie aan vogels en juist hiervan heb ik genoten. Vanaf de rotswanden volgden de vale gieren, maar ook de zeldzame monnikengieren je fietsbewegingen of ze cirkelden hoog boven de toppen van de rotsen.

De eerste kennismaking met deze grote vogels was bij toeval en heel apart. Ik kijk links van mij zo`n varkenswei in en zag opeens een stuk of 12 van die vale gieren bij elkaar in het weiland zitten. Mijn eerste gedachte was: ” kalkoenen!”  Mis, het bleken inderdaad die gieren te zijn. Ik heb wel direct foto`s gemaakt, want dit was een bijzonder moment. Toen ze weggevlucht waren zag ik dat ze aan een dood varken aan het peuzelen waren. Een mooie voltreffer dus.

Het dal (kloof) waar de Taag doorliep was ook kolossaal en indrukwekkend. Hier waren dan ook nogal wat toeristen, met name om die gieren gade te slaan. Kortom, een indrukwekkend natuurgebied.

Opvallend is dat in deze streek alles schoon en onderhouden is. Andalusië heeft de naam van geweldig mooi met haar witte dorpen, maar mijn overtuiging is dat Extremadura meer in huis heeft wat natuurschoon en landschap betreft.

Ik begrijp nu in ieder geval waarom bv Frans Knapen en Frans Baas zo verknocht zijn aan de “ via de la plata”. Je moet het gezien, geproefd en meegemaakt hebben om te begrijpen wat voor een geweldige omgeving dit is.

Uiteindelijk ben ik vandaag vroeg gestopt om verschillende redenen, de temperatuur liep op naar 40 graden en ik kwam langs een leuke camping, door Nederlandstaligen beheerd (Molenbeersel B.). Een ander argument is dat het wel goed voor mijn gestel is om wat vroeger de pannen er op te leggen.
Nadat ik mijn tentje opgezet had kwam ik in contact met een Nederlands paar, uit Asten, die met de camper aan het rondtrekken waren, Cees en Addy Donker. Die heb ik geconfronteerd met het plan wat ik al weken in mijn hoofd had nl. een kilootje of 10 bagage meegeven naar Holland, want ik ben er wel achter dat ik wat dat betreft iets te royaal van start ben gegaan. Het zal mij dan ook benieuwen of het morgen te merken is, wanneer ik mijn stalen ros weer ga bestijgen.

Het gas probleem bestaat nog altijd zodat ik zo meteen nog maar eens uit ga eten in het restaurant van de camping.

Het plan is om vanavond vroeg in mijn tentje te liggen en morgen op tijd weer te vertrekken, naar een gebied dat steeds stiller en desolater wordt volgens de beschrijving, met middeleeuwse plaatsen, maar ook de bekende Romeinse mijlpalen en de Romeinse ruine “Arco de Caparra” zal ik morgen gaan passeren. Ook zal ik morgen in het laatste deel van de tocht de overgang van het droge deel van Extremadura naar het groene en frisse gebergte dat nu werkelijk naderbij komt. Vandaag heb ik al een hele tijd tegen de eeuwige sneeuw aangekeken dus het zal mij benieuwen.
Morgen verder…………………………………..

Dagafstand 79,48 km
Max. snelheid 53,81 km/uur
Gem. snelheid 18,64 km/uur
Daghoogte 716 meter

7 reacties op 20 mei – Ondanks 40 graden goei fietsweer…….

  • Dag Johannes,Het weer is in elk geval beter!
    En je hebt zo te lezen een heel mooi stuk achter de rug.Vale gieren,op je pad. Daar moet je hier voor naar de dierntuin! En campingbeheerders uit Molenbeersel!(Vorige week nog mensen van daar hier op visite gehad! onze oude buren!)
    Verstandig dat je je teveel aan bagage mee naar huis hebt gegeven. als het weer goed is kun je met weinig toe!
    Toch knap hoor die fietstocht van jou!(Moet toch nog maar eens gezegd!)Met de indrukken die je opdoet kun je hele familiereünies vullen als je weer terug bent!
    Johannes,veel moois voor jou tijdens je tocht,en heel veel groeten van ons,
    ome Martin en tante Mien Bell.

  • Inge Bellemakers

    Heey Pap,
    PPPPFFFFF, dat zal een heel stuk lichter fietsen!! Weet je wat zo mooi is, dat je op de juiste momenten de juiste personen tegenkomt (en dat is niet voor niets zou ons mam zeggen). Goed dat je zo open en eerlijk alles beschrijft (typisch ‘ons pap’) Nou ik ben weer vol lof over de afgelopen dagen, en begin zelfs al wat op te scheppen over die prestatie van “ons pap”.
    Wij gaan dit weekend met de vrienden weg, dus voor jouw, “doe je best, en denk goed aan jezelf” Tot over een paar dagen weer…
    Liefs oit stippent

  • peter

    dag johannes hier marco weer vandaag de giro gefinist in mijn plaats. vind het nog steeds knap dat je dit doet en gelukkig nu eindelijk goed weer. groetjes je spinning buurman

  • Neef Jeroen van de Molenhof

    Ha Ome Hans,
    Wat opvallend is…. is dat het een geweldige tochtje is. Erg herkenbaar voor de avonturiers. Het afzien is goed voor de “sterke verhalen” en maakt de mooie momenten nog mooier ;-)
    Het spreekwoord: “ieder onsje dat je thuis laat, is meegenomen” is er toch niet voor niets. Haha.
    Veel plezier!!!!
    Adios!!

  • Hey Johannes,
    Inmiddels is het zaterdsag 22 mei en ben ik gevorderd tot Castrojeriz. Dat is een plaatje ongeveer een 50 kilometer voorbij Burgos. ik heb nog zo ongeveer 500 kilometer te doen voor Santiago is bereikt. Ja, jouw beslissing om bagage terug te sturen is voor mij ook zeer verleidelijk. Ik fiets met een maatje nu. Kees heet hij en komt uit Boxtel. Brabanders, altijd oké, toch? Hij heeft veel minder gewicht bij zich en dat begint mij nu op te breken. Ik moet alle zeilen bijzetten op de vele beklimmingen. Vandaag 84 km gedaan en ik voel me erg moe nu.
    Maar ik ga “vrolijk” verder. Wanneer verwacht jij aan te komern/ Ik verwacht op vrijdag de 28e.
    Ik hoor het wel van je. Sterkte met de beproevingen in de hitte en tot binnenkort………….
    Tonny

  • Bernard en Lilian

    Ha Johannes, Je kon altijd al mooi vertellen, maar je kunt ook nog mooie verhalen schrijven.
    Wij genieten elke keer weer mee en raken ontroerd als we lezen dat je je maatje mist.
    Elke dag weer verrassend wie of wat je tegen komt, is toch wel heel bijzonder.
    Johannes blijf lekker fietsen,en geniet ervan!
    Groetjes Bernard en Lilian

  • sander v d broek

    hoi ome Johannes, hoe is het? hier in Nederland een beetje raar (met het weer
    bedoel ik) dan weer koud dan weer warm. net een knipperlicht. even serieus: ik lees dat het warm weer is. Maar wel jammer dat je twee hele leuke dingen mist:
    het super leuke verjaardagfeestje van je liefste nichtje en de familiedag
    in ieder geval:toi toi toi

    xxxx nienke