8 juni - Met nieuwe energie verder.

Vanmorgen uitgebreid afscheid genomen van mijn gasten die mij verrast hadden tijdens mijn pelgrimstoer. Na vannacht gezamenlijk in hetzelfde Hostal geslapen te hebben en eveneens samen een zeer sober ontbijt genuttigd te hebben gingen Tars, Iris en Annie richting Santander om met Ryanair terug te vliegen nadat ze ons rond de klok van 8 uur uitgezwaaid hadden.

Jammer was dat wij het met het Hostal niet zo bijster getroffen hadden maar nu heeft in ieder geval Tars ook daadwerkelijk geproefd dat het leven van een Pelgrim niet altijd over rozen gaat. Ik ben ook verschrikkelijk blij dat hun een stuk van mijn camino meegemaakt hebben door een prachtig natuurpark zodat zij ook een voorstelling kunnen maken van het waarom van zo`n grote tocht en waarom in Spanje..

Ik had er mij op ingesteld dat het vandaag geen spectaculaire dag zou worden maar dat is het wel geworden. Direct na het vertrek moest er geklommen worden om op een hoogvlakte te komen op 1000 meter,en die bleek bijzonder mooi te zijn. Een golvend gebied met nauwelijks vruchtbare grond omdat het over het algemeen grind, rotsen en grote zwerfkeien waren. Hier en daar waren door middel van een raster wel grote stukken afgemaakt waarop vee kon grazen. Na pakweg 30 km veranderde het landschap plotseling in bossen en spoedig reed ik in een soort Grand Canyon, met ook van die oker gele en bruine wanden van tientallen meters hoog. Op die plaats zakte de weg dan ook weer 500 hoogtemeters en reed  ik zodoende tussen de wanden door. Belangrijkste reden was een rivier die overgestoken moest worden. Na deze daling ging het weer langzaam omhoog met onregelmatige klimmen wat ik als vervelend ervaar omdat je dan nooit in je ritme komt.
Eenmaal boven werd ik geconfronteerd met een storend element, namelijk honderden windmolens veroorzaakten een horizon vervuiling en bovendien maken die veel meer lawaai als dat ik mij had voorgesteld. Nu zie overal op de bergen in Spanje van die windmolens staan maar vandaag was het echt storend omdat ik er tussendoor reed, en wel  kilometers aan een stuk. Maar na deze hoogvlakte maakte het uitzicht tijdens een afdaling van Sierra de Pancorbo veel goed van het landschap dat voorgeschoteld werd. Een andere bijzondere ervaring was een gravelpad, aangeduid als een landweg tussen de bergen van de Sierra de Ona en de Sierra de Pancorbo, van 20 km lang door het golvende berggebied met enkele veneinige klimmetjes door de aaneengesloten bossen van het natuurgebied van Obarenes.

Onze Vlaamse vrienden zijn vandaag gaan temporiseren om niet te vroeg in Lourdes aan te zullen komen. Vandaag zijn wij ook een drietal Udense fietsers tegengekomen die richting Santiago gingen ik heb ze maar niet verteld dat het nog een hele klus zou worden over deze camino, zodat ze in ieder geval met een goed moraal de tocht verder zouden zetten.

Vanavond zijn wij gestopt na een dag met veel inspanningen in een heel mooie Auberge in Miranda de Ebro. Ziet er geweldig uit en betaalbaar, met andere woorden, op zijn minst het gevoel van bevoorrecht te zijn. Morgen gaat de tocht naar Estella en net als vandaag beginnend met een klim om op hoogte te komen. De bedoeling is dan om bij de Auberge van Estella te komen. Weliswaar een afstand van dik 90 km, maar te doen………………………………..

Dagafstand 128,12 km
Gem. snelheid 17,71 km/uur
Max. snelheid 62,34 km/uur
Daghoogte 1470 meter.

8 reacties op 8 juni – Met nieuwe energie verder.

 • peter

  ha die johannes heb gehoord dat je enkele kilootjes kwijt bent (zou bij mij ook wel mogen).
  hebben gisteren spinning les gehad op muziek voor oude rokkers volgens P.L.het is wel wat tam zo zonder jou en geen hulpvaardig iemand meer voor de dames verder heb ik niets meer temelden .
  gr marco

 • janet

  Hoi pap,

  Ik heb van mam, ome tars en iris de meest mooie verhalen gehoord en je schijnt geen woord te overdrijven van al wat je schrijft. Ik word er een ietsiepietsie jaloers van geloof ik! Fijn dat je het zo goed maakt.

  Hier gaat alles gewoon door, alles zijn gangetje, terwijl jij straks zoveel ervaringen rijker bent! Misschien is het gemis van al wat je hier hebt groot, en misschien met de dag groter, maar wàt zijn nou die paar dagen dat het nog duurt? Wij wachten wel op jou en je live-verslagen en pap, blijf vooral genieten. Wij zijn erg blij voor je dat je dit allemaal mee mag maken!
  Het is je zóóóóóóóó ontzettend gegund!!!

  X van een van je 3 trotse dochters

 • De Duinroosjes

  Zo dat was nog eens een verassings weekend,dat moet je toch weer een stoot power gegeven hebben om de terug weg ontspannen af te maken.

  De foto’s spreken boekdelen,stralende gezichten,je was wel toe aan zo’n leuke stop.

  Maak er een mooie laatste etappe van en geniet,wij volgen je wel!

  Groeten van ons beide.

 • karenze

  ha pap,
  Fijn dat het zo’n groot succes was samen met ome tars,iris en smam en heel goed om te horen dat je er ontzettend goed uit ziet enne die baard by the way
  vind ik heel stoer gewoon lekker laten staan,ik hou wel van mannen met baarden.En je conditie is ook top het gaat nu wel heel rap heb ik het idee,nog ff en dan is lourdes in zicht.Doe je best pap het gaat je goed en blijf vooral doorgaan met het genieten van alles en wat je meemaakt.
  x een van je 3 trotse dochters(de knapste)ha

 • jan van der kruisjkruis

  he johannes,geweldig dat annie jou is komen opzoeken.Het blijft een fantastische onderneming. Steek je als je in lourdes bent een extra kaarsje vor me op? Je ziet er strak uit. Ga lekker verder en geniet.
  vele groeten van jan van der kruis

 • piet en janny kempenaar

  Hallo Johannes,

  Wat geweldig, zo’n onverwachts bezoek van Annie en familie. En fijn, een nieuw zadel! Een beetje late reactie maar we hebben alles net bijgelezen. We hebben het Drenthepad afgelopen.
  Je hebt er een enorme vaart in, we zijn benieuwd hoeveel kilometer je straks zonder bergen gaat maken. Respect voor je conditie, groeten van Janny en Piet.

 • Ed Oldengarm en Maria Schalkwijk

  Beste Johannes,
  Fijn om je blog te lezen.
  Wij zagen elkaar op 6 mei. Een fijne ontmoeting.
  Dindag j.l 8 juni waren wij thuis van onze tocht.
  meer dan 4200 km van Malaga naar Apeldoorn.
  Goed te lezen dat het goed gaat met jouw tocht.
  Veel lieve groeten uit Apeldoorn.
  En… wij blijven je volgen.

 • Johannes

  Sorry Jan, ik heb Lourdes overgeslagen. Het werd wat te zwaar maar nu ik Bordeau bijna gehad heb gaat het weer beter en kan ik de bergen eventueel wel weer aan. Fijn je reactie te krijgen!!! Groeten Johannes