18 mei - Vandaag is het toch gebeurd....

Vandaag heb ik ze gemist, vandaag miste ik mijn maatje, vandaag was het de eerste keer dat ik echt behoefte had om al het moois, de geweldige ervaring te delen met ons Annie. Het was het moment waarvan ik verwachtte dat het zou komen,  ik wist alleen niet wanneer het zou gebeuren. Ik heb gejankt op de fiets en achtereen volgens de draad weer opgepakt, omdat het onderweg zijn op deze manier een vrijwillig overwogen besluit van mijzelf was om deze onderneming aan te gaan. En of het zo moest zijn reed ik een Nederlander achterop die eveneens de route via de la plata aan het fietsen was. Jan, een sportleraar uit Amersfoort waarmee ik heerlijk heb kunnen praten over van alles en nog wat. Bovendien zijn wij vanavond samen een biertje gaan drinken op een terras op de Plaza de Espana onder de klepperende ooievaars op het stadhuis, en een hapje gegeten in de mooie stad Merida, het Rome van Spanje.

Om 7 uur zat ik vanmorgen al op de fiets. In de refugio was er om 5 uur al volop bedrijvigheid van vertrekkende pelgrims, zodat van slapen ook niets meer terecht kwam. En het vroege vertrek was weer uitstekend bevallen. Rust en stilte overheerste alles in de eerste uren, het waren alleen de vogels die je opvallend luid hoorde, wat naar mijn mening te maken heeft met het voorjaar, want voor mijn gevoel zijn veel bedrijviger als in de zomer. Voor mij maar een verklaring, nl men is nog volop aan het scharrelen en nestelen zodat men als het echt heet wordt het ook wat rustiger aan kan gaan doen. Tussendoor hoorde je ook de blaffende honden, die bij iedere woning met 2 of meer vertegenwoordigd waren. Dat was werkelijk alles. Een heel enkele keer passeerde er een auto of kwam je er een tegen, meestal met een groetende bestuurder.

Bij het vertrek was het overwegend landbouw met hoofdzakelijk koren en gras, maar na 25 km ging het geleidelijk over op olijven met daartussen druivenstruiken. Ook passeerde ik weer enkele rotsachtige bergen voordat ik het einddoel Merida bereikte over een Romeinse brug van 792 meter lang over de rivier Rio Guadina. Na ruim 2000 jaar functioneert dit uit granietsteen opgetrokken bouwwerk nog altijd. Overigens Merida kent tal van Romeinse bouwwerken. Onder meer een stuwdam, de tempel van Diana, restanten van muren, een paardenrenbaan en een amfitheater. Het theater bood plaats aan maar liefst 15.000 toeschouwers. De paardenrenbaan kon zelfs 30.000 toeschouwers bevatten.

Uiteindelijk ben ik gestopt bij een refugio waar ik kan slapen voor 6 euro ( daar kun je geen tent voor opzetten) en morgen gaat de reis naar Miajadas en misschien zelfs verder door de grote provincie Exstremadura. Hier had ik ook een afspraak met een Spaanse van het toeristeinformatieburo, gemaakt op de fiets-, en wandelbeurs maar helaas zij heeft deze week vrij en het bleek onmogelijk om haar alsnog te bereiken, wordt vervolgd……..

Dagafstand 110,39
Gem. snelheid 18,34
Max snelheid 49,58
Daghoogte 607 meter

1 reactie op 18 mei – Vandaag is het toch gebeurd….

  • Bert & Henny

    Hallo Johannes Hartstikken proficiat met het bereiken van je bestemming Santiago.
    Wij hebben al je verhalen gelezen. FANTASTIES” wat een prestatie Wij hebben er ook wel eens over gedacht om dat te doen.Maar bij die gedachten zal het ook wel blijven.Het is te gek zo knap gedaan.
    Groetjes en tot ziens.